TA Turist BitolaTA Turist Bitola
Заборавена лозинка?

Ресорт Маврово

Достапни соби

Rooms with jacuzzi

Максимално гости:
2
Максимален бр. на деца:
1

Во соба со џакузи може да се сместат 2 возрасни лица и 1 дете.

Хотел
4 ѕвезди
МАКЕДОНИЈА
Маврово
Mavrovo, Mavrovo Lake North Macedonia
070 202 777, 047 202 777
1 ноќи

Ресорт Маврово (Хотел Бистра, Хотел Спорт и Хотел Лоџ, Спорт и Ски Центар Маврово), е еден од најдолго воспоставените ски – центри во Македонија и еден од најпрестижнитедестинации за зимски и летни спортови во Северна Македонија.

Лесно достапен за почетници, но и предизвик за професионалните скијачи и сноубордери, исто така популарно Ресорт со висококвалитетно сместување и добро воспоставени услуги, Ресорт Маврово најдобро одговара за оние со почетни и тие со напредни скијачки способности, со широк спектар на скијачки терени означува дека може да понуди добра забава за сите нивоа на скијачки способности.
Мистериозна и романтична, Ресорт Маврово заедно со вештачкото езеро и природните убавини на планината е засолнето од ридовите на планината Кораб во западниот дел на Северна Македонија.

Хотел БИСТРА **** – Ресорт Маврово

Полу Пансион (доручек + вечера) 01.12.2023 – 21.12.2023
21.02.2024 – 31.03.2024
22.12.2023 – 08.01.2024
09.02.2024 – 20.02.2024
09.01.2024 – 08.02.2024
Цени по СОБА за едно ноќевање Нед-Чет Пет-Саб Нед-Чет Пет-Саб Нед-Чет Пет-Саб
СТАНДАРД СОБА
1 возрасен 111 134 145 168 128 151
2 возрасни 130 158 170 198 150 178
2 возрасни + 1 дете 0-5,99 г. 130 158 170 198 150 178
2 возрасни + 2 деца 0-5,99 г. 150 182 196 228 173 205
2 возрасни + 1 дете 6-11,99 г. 163 198 213 248 188 223
2 возрасни + 2 деца 6-11,99+0-5,99 г. 163 198 213 248 188 223
2 возрасни + 2 деца 6-11,99 г. 195 237 255 297 225 267
3 возрасни 169 205 221 257 195 231
3 возрасни + 1 дете 0-5,99 г. 195 237 255 297 225 267
1 возрасен + 1 дете 0-5,99 г. 111 134 145 168 128 151
1 возрасен + 2 деца 0-5,99 г. 117 142 153 178 135 160
1 возрасен + 1 дете 6-11,99 г. 130 158 170 198 150 178
1 возрасен + 2 деца 6-11,99+0-5,99 г 130 158 170 198 150 178
1 возрасен + 2 деца 6-11,99 г. 163 198 213 248 188 223
Минимум број на ноќевања 1 2 2 3 1 2
Бесплатно откажување/промена денови 14 21 14 21 14 21
ДЕ ЛУКС СОБА
1 возрасен 128 151 162 185 145 168
2 возрасни 150 178 190 218 170 198
2 возрасни + 1 дете 0-5,99 г. 150 178 190 218 170 198
2 возрасни + 2 деца 0-5,99 г. 173 205 219 251 196 228
2 возрасни + 1 дете 6-11,99 г. 188 223 238 273 213 248
2 возрасни + 2 деца 6-11,99+0-5,99 г. 188 223 238 273 213 248
2 возрасни + 2 деца 6-11,99 г. 225 267 285 327 255 297
3 возрасни 195 231 247 283 221 257
3 возрасни + 1 дете 0-5,99 г. 225 267 285 327 255 297
1 возрасен + 1 дете 0-5,99 г. 128 151 162 185 145 168
1 возрасен + 2 деца 0-5,99 г. 135 160 171 196 153 178
1 возрасен + 1 дете 6-11,99 г. 150 178 190 218 170 198
1 возрасен + 2 деца 6-11,99+0-5,99 г 150 178 190 218 170 198
1 возрасен + 2 деца 6-11,99 г. 188 223 238 273 213 248
Минимум број на ноќевања 1 2 2 3 1 2
Бесплатно откажување/промена денови 14 21 14 21 14 21
ПРЕМИУМ СОБА (реновирани 2023 година)
1 возрасен 145 168 179 202 162 185
2 возрасни 170 198 210 238 190 218
2 возрасни + 1 дете 0-5,99 г. 170 198 210 238 190 218
2 возрасни + 2 деца 0-5,99 г. 196 228 242 274 219 251
2 возрасни + 1 дете 6-11,99 г. 213 248 263 298 238 273
2 возрасни + 2 деца 6-11,99+0-5,99 г. 213 248 263 298 238 273
2 возрасни + 2 деца 6-11,99 г. 255 297 315 357 285 327
3 возрасни 221 257 273 309 247 283
3 возрасни + 1 дете 0-5,99 г. 255 297 315 357 285 327
1 возрасен + 1 дете 0-5,99 г. 145 168 179 202 162 185
1 возрасен + 2 деца 0-5,99 г. 153 178 189 214 171 196
1 возрасен + 1 дете 6-11,99 г. 170 198 210 238 190 218
1 возрасен + 2 деца 6-11,99+0-5,99 г 170 198 210 238 190 218
1 возрасен + 2 деца 6-11,99 г. 213 248 263 298 238 273
Минимум број на ноќевања 1 2 2 3 1 2
Бесплатно откажување/промена денови 14 21 14 21 14 21

Цените се во €, се плаќа во денари 1€ = 62 денари

Во цената вклучено е:
Полупансион (доручек + вечера)
Бесплатен безжичен интернет
Користење на СПА центар – хотел Бистра (затворен базен, џакузи, сауна, парна бања)
Кафе/чај во соба за добредојде
Туристичка такса
Јавен паркинг (без резервација)
Пријавување во соба: после 14:00 часот
Одјава од соба: до 10:00 часот

Услови за резервација:
Резервацијата се смета за валидна, со извршена целосна уплата во рок од 48 часа од времето на правење на резервацијата
Бесплатна промена на датум или откажување (бројот на денови пред пристигнување даден во табелата од ценовникот)
Секоја промена или откажување направено помалку од деновите дадени во табелата, ќе биде наплатено 100% од вкупниот износ
No-Show ќе биде наплатен 100% од вкупниот износ

Дополнителни услуги:
Дополнителен оброк: 15 €
Милениче: 5 € од вечер (најмногу 2 во соба)
Рано пријавување во соба од 08:00 часот: доплата 40% од сумата за 1 ноќевање
Доцна одјава од соба до 18:00 часот: доплата 40% од сумата за 1 ноќевање

Попусти и поволности:
Рана резервација (до 24.11.2023): 15% попуст на цената за 1 ноќевање
Рана резервација (до 10.12.2023): 10% попуст за цената за 1 ноќевање
За резервација на повеќе од 5 соби за ист термин: инфо за попуст на рецепција

Хотел Бистра
Хотелот Бистра е сместен во подножјето на планината Бистра, близу до Мавровското езеро и три жичари, кои водат до прекрасните скијачки терени. Опкружен со природна убавина, хотелот нуди пријатен престој, одмор, забава и рекреација преку целата година.
Хотелот поседува 118 кревети во удобно уредени соби со џакузи кади и тушеви, телефон и телевизор.
Нашиот ресторан нуди богат избор на исклучителни специјалитети од морска храна и традиционални јадења.

Хотел СПОРТ **** – Ресорт Маврово

Полу Пансион (доручек + вечера) 01.12.2023 – 21.12.2023
21.02.2024 – 31.03.2024
22.12.2023 – 08.01.2024
09.02.2024 – 20.02.2024
09.01.2024 – 08.02.2024
Цени по СОБА за едно ноќевање Нед-Чет Пет-Саб Нед-Чет Пет-Саб Нед-Чет Пет-Саб
СТАНДАРД СОБА
1 возрасен 105 129 139 163 122 146
2 возрасни 124 152 164 192 144 172
2 возрасни + 1 дете 0-5,99 г. 124 152 164 192 144 172
2 возрасни + 2 деца 0-5,99 г. 143 175 189 221 166 198
2 возрасни + 1 дете 6-11,99 г. 155 190 205 240 180 215
2 возрасни + 2 деца 6-11,99+0-5,99 г. 155 190 205 240 180 215
2 возрасни + 2 деца 6-11,99 г. 186 228 246 288 216 258
3 возрасни 161 198 213 250 187 224
3 возрасни + 1 дете 0-5,99 г. 186 228 246 288 216 258
1 возрасен + 1 дете 0-5,99 г. 105 129 139 163 122 146
1 возрасен + 2 деца 0-5,99 г. 112 137 148 173 130 155
1 возрасен + 1 дете 6-11,99 г. 124 152 164 192 144 172
1 возрасен + 2 деца 6-11,99+0-5,99 г 124 152 164 192 144 172
1 возрасен + 2 деца 6-11,99 г. 155 190 205 240 180 215
Минимум број на ноќевања 1 2 2 3 1 2
Бесплатно откажување/промена денови 14 21 14 21 14 21
АПАРТМАН
1 возрасен 122 146 156 180 139 163
2 возрасни 144 172 184 212 164 192
2 возрасни + 1 дете 0-5,99 г. 144 172 184 212 164 192
2 возрасни + 2 деца 0-5,99 г. 166 198 212 244 189 221
2 возрасни + 1 дете 6-11,99 г. 180 215 230 265 205 240
2 возрасни + 2 деца 6-11,99+0-5,99 г. 180 215 230 265 205 240
2 возрасни + 2 деца 6-11,99 г. 216 258 276 318 246 288
3 возрасни 187 224 239 276 213 250
3 возрасни + 1 дете 0-5,99 г. 216 258 276 318 246 288
4 возрасни 230 275 294 339 262 307
1 возрасен + 1 дете 0-5,99 г 122 146 156 180 139 163
1 возрасен + 2 деца 0-5,99 г 130 155 166 191 148 173
1 возрасен + 1 дете 6-11,99 г 144 172 184 212 164 192
1 возрасен + 2 деца 6-11,99+0-5,99 г 144 172 184 212 164 192
1 возрасен + 2 деца 6-11,99 г 180 215 230 265 205 240
Минимум број на ноќевања 1 2 2 3 1 2
Бесплатно откажување/промена денови 14 21 14 21 14 21

Цените се во €, се плаќа во денари 1€ = 62 денари

Во цената вклучено е:
Полупансион (доручек + вечера)
Бесплатен безжичен интернет
Користење на СПА центар – хотел Спорт (отворен затоплен базен, сауна)
Кафе/чај во соба за добредојде
Туристичка такса
Јавен паркинг (без резервација)
Пријавување во соба: после 14:00 часот
Одјава од соба: до 10:00 часот

Услови за резервација:
Резервацијата се смета за валидна, со извршена целосна уплата во рок од 48 часа од времето на правење на резервацијата
Бесплатна промена на датум или откажување (бројот на денови пред пристигнување даден во табелата од ценовникот)
Секоја промена или откажување направено помалку од деновите дадени во табелата, ќе биде наплатено 100% од вкупниот износ
No-Show ќе биде наплатен 100% од вкупниот износ

Дополнителни услуги:
Дополнителен оброк: 15 €
Милениче: 5 € од вечер (најмногу 2 во соба)
Рано пријавување во соба од 08:00 часот: доплата 40% од сумата за 1 ноќевање
Доцна одјава од соба до 18:00 часот: доплата 40% од сумата за 1 ноќевање

Попусти и поволности:
Рана резервација (до 24.11.2023): 15% попуст на цената за 1 ноќевање
Рана резервација (до 10.12.2023): 10% попуст за цената за 1 ноќевање
За резервација на повеќе од 5 соби за ист термин: инфо за попуст на рецепција

Хотел Спорт
Хотелот Спорт се состои од две згради со 28 Делукс гостински соби, 4 апартмани, ресторан и бар.
Сите соби се опремени со приватна бања, сателитски ТВ приемник и директна телефонска линија.
Хотелот Спорт обезбедува најповолно сместување во ски центарот Маврово, преку целата година.

Хотел СМРЧА

Полу Пансион (доручек + вечера) 01.12.2023 – 21.12.2023
21.02.2024 – 31.03.2024
22.12.2023 – 08.01.2024
09.02.2024 – 20.02.2024
09.01.2024 – 08.02.2024
Цени по СОБА за едно ноќевање Нед-Чет Пет-Саб Нед-Чет Пет-Саб Нед-Чет Пет-Саб
СТАНДАРД СОБА
1 возрасен 99 122 133 160 116 143
2 возрасни 116 148 156 188 136 168
2 возрасни + 1 дете 0-5,99 г. 116 148 156 188 136 168
2 возрасни + 2 деца 0-5,99 г. 133 170 179 216 156 193
2 возрасни + 1 дете 6-11,99 г. 145 185 195 235 170 210
2 возрасни + 2 деца 6-11,99+0-5,99 г. 145 185 195 235 170 210
2 возрасни + 2 деца 6-11,99 г. 174 222 234 282 204 252
3 возрасни 151 192 203 244 177 218
3 возрасни + 1 дете 0-5,99 г. 174 222 234 282 204 252
1 возрасен + 1 дете 0-5,99 г. 99 122 133 160 116 143
1 возрасен + 2 деца 0-5,99 г. 104 133 140 169 122 151
1 возрасен + 1 дете 6-11,99 г. 116 148 156 188 136 168
1 возрасен + 2 деца 6-11,99+0-5,99 г 116 148 156 188 136 168
1 возрасен + 2 деца 6-11,99 г. 145 185 195 235 170 210
Минимум број на ноќевања 1 2 2 3 1 2
Бесплатно откажување/промена денови 14 21 14 21 14 21
СУПЕРИОР СОБА
1 возрасен 116 143 150 177 133 160
2 возрасни 136 168 176 208 156 188
2 возрасни + 1 дете 0-5,99 г. 136 168 176 208 156 188
2 возрасни + 2 деца 0-5,99 г. 156 193 202 239 179 216
2 возрасни + 1 дете 6-11,99 г. 170 210 220 260 195 235
2 возрасни + 2 деца 6-11,99+0-5,99 г. 170 210 220 260 195 235
2 возрасни + 2 деца 6-11,99 г. 204 252 264 312 234 282
3 возрасни 177 218 229 270 203 244
3 возрасни + 1 дете 0-5,99 г. 204 252 264 312 234 282
1 возрасен + 1 дете 0-5,99 г. 116 143 150 177 133 160
1 возрасен + 2 деца 0-5,99 г. 122 151 158 187 140 169
1 возрасен + 1 дете 6-11,99 г. 136 168 176 208 156 188
1 возрасен + 2 деца 6-11,99+0-5,99 г 136 168 176 208 156 188
1 возрасен + 2 деца 6-11,99 г. 170 210 220 260 195 235
Минимум број на ноќевања 1 2 2 3 1 2
Бесплатно откажување/промена денови 14 21 14 21 14 21

Цените се во €, се плаќа во денари 1€ = 62 денари

Во цената вклучено е:
Полупансион (доручек + вечера)
Бесплатен безжичен интернет
Гостите од хотел Смрча, со претходна најава можат да користат СПА центар во хотел Бистра или хотел Спорт
Кафе/чај во соба за добредојде
Туристичка такса
Јавен паркинг (без резервација)
Пријавување во соба: после 14:00 часот
Одјава од соба: до 10:00 часот

Услови за резервација:
Резервацијата се смета за валидна, со извршена целосна уплата во рок од 48 часа од времето на правење на резервацијата
Бесплатна промена на датум или откажување (бројот на денови пред пристигнување даден во табелата од ценовникот)
Секоја промена или откажување направено помалку од деновите дадени во табелата, ќе биде наплатено 100% од вкупниот износ
No-Show ќе биде наплатен 100% од вкупниот износ

Дополнителни услуги:
Дополнителен оброк: 15€
Милениче: 5€ од вечер (најмногу 2 во соба)
Рано пријавување во соба од 08:00 часот: доплата 40% од сумата за 1 ноќевање
Доцна одјава од соба до 18:00 часот: доплата 40% од сумата за 1 ноќевање

Попусти и поволности:
Рана резервација (до 24.11.2023): 15% попуст на цената за 1 ноќевање
Рана резервација (до 10.12.2023): 10% попуст за цената за 1 ноќевање
За резервација на повеќе од 5 соби за ист термин: инфо за попуст на рецепција

Хотел Смрча
Доживејте ја мавровската свежина во целост во хотел Смрча, со модерен планински ентериер, конфор и релаксација.
Хотелот Смрча работи преку целата година. Располага со 22 соби, ресторан и бар.

Цените се во денари

Сезона 2021-2022 Лице од 6-13 Лице од 14-23 Лице од 24-70
Ски карта до 13 часот 600 800 1000
Полудневна од 12 часот 600 700 800
Еднодневна 900 1100 1300
Викенд 2 ноќни 2 дневни 2000 2200 2500
Дводневна ски карта 1500 1800 2100
Тридневна ски карта 2200 2700 3000
Четиридневна ски карта 2800 3300 3800
Петтдневна ски карта 3300 3900 4600
Шестдневна ски карта 3900 4600 5300
Седумдневна ски карта 4500 5200 6000
Осумдневна ски карта 4900 5700 6800
Десетдневна ски карта 6000 7100 8200
Четиринаесетдневна ски карта 8400 10000 12000
Сезонска ски карта 11000 14000 16500
Ноќна ски карта од 19-22 часот 550 600 700
Билет за жичара 400 400 400
Групен билет за жичара (30 лица) 300 300 300
Сезонска за жичара едно искачување на ден 3000 3000 3000
Сезонска ВИП+паркинг билет 26500
Сезонска за пензионери над 70 г 500

Политики на Ресорт Маврово

Удобности

 • Балкон
 • Безжичен интернет
 • Вратар
 • Забрането пушење цигари
 • Интернет во заеднички простории
 • Кафе бар
 • Клима уред
 • Конференциска сала
 • Лоби
 • Механа
 • Мини клуб (за деца)
 • Сауна
 • Сеф на рецепција-доплата
 • Собен сервис-доплата
 • Телевизор
 • Тоалет-туш кабина
 • Фен
 • Централно греење
 • Џакузи

Оцени од гости (0 Оцени)

Пред  да уплатите треба да знете дека статусот на собите или места за аранжманот се менува постојано.
Усни барања за резервации не се  прифаќаат, ке се реализираат само резервации по е маил, ([email protected]) ...
Затоа потребно е да се информирате на 070 202 777, 047 202 777
или пишете ни на [email protected] за да ве информираме околу достапноста соби....
По потврдата од нас за достапност должни сте да извршите уплата.
Потребно за валидна резервација:
Ваш е маил и телефони задолжително
Број возрасни
Број деца (задолжително возраст на децата)
Презиме и Име за сите учесници
Број на пасош за сите учесници
Дата на раѓање ( ден/месец/година) за сите учесници
Адреса на живеење за сите учесници
За кој објект/аранжман е резервацијата
дата ОД
ДО дата
избор на СОБА (со соодветен број легла)

Во случај на неадекватно сместување или било кој друг проблем назначен во Вашата резервацијата,
се молат патниците веднаш да го известат одговорното лице на рецепцијата,
доколку проблемот не биде решен, веднаш треба за истиот да се извести ОРГАНИЗАТОРОТ на патувањето или уплатното место каде сте склучиле Договор за патување, и тоа уште првиот ден.
Напоменуваме дека рекламации од страна на патниците за кои агенцијата ќе дознае на последниот ден од престојот или по враќањето на патниците, истите нема да бидат земени во предвид или разгледани.
Ве молиме во случај на било каков инцидент, да се обратите на надлежните инситуции во земјата на престојот.
Организаторот на патувањето е должен да Ви помогне при посредување меѓу вас и надлежните институции.
Составен дел од оваа програма се Општите услови на патување на организаторот на патувањето.
За сите информации дадени усмено, агенцијата не сноси одговорност.
Ве молиме внимателно да ги прочитате условите на патување кои се составен дел од овој програм.
За било каков проблем должни сте да имате пишан со печат и потпис документ од објектот.

Правила и услови за престој во објектот.
Овие правила се врз основа на важечкото законодавство во земјата домаќин.
Почитувајте ги правилата зошто администрацијата на објектот може да го прекине престојот и услугите на гости кои ги прекршуваат правилата на недомакинско однесување во истиот.
Поплаки и препораки можат да бидат оставени во книгата за гости на рецепција или кај управникот.
Одјавување на собите е до 10:00 ч., пријавување по 14:00 ч. (локално време)
Обратете се на рецепција за информација каде се служи храна во објектот и време од-до.
Ако заминувате порано, обратете се на рецепцијата претходната вечер за да Ви приготват сув (ланч) пакет.
Вашите скапоцености, документи оставете ги во сефот на рецепција или во вашата соба. (доколку има сеф)
За предмети оставени без надзор во собата или во просториите на објектот, одговорноста е на гостинот .
Информирајте се на рецепција кои се бесплатни услуги во објектот....
Информирајте се на рецепција кои услуги се со плаќање....
Гостинот ја надоместува штетата во целост во согласност со условите и документите на објектот (ако има штета)
Доколку постои систем за видео надзор (освен во тоалетите и собите), во останатите простории на објектот, Вие се согласувате со видео надзорот.
Со цел да се обезбеди ред во објектот информирајте се на рецепција кои нешта се забранети како на пример:
Пушење цигари во собите, салоните и другите простории во хотелот и сл.
Употреба на електрични апарати во просториите (освен овластените) и сл.
Чување на запаливи материјали во просториите не е дозволено.
Внесување материјали и предмети кои се опасни за здравјето и животот на другите не е дозволено.
Отстранување и поместување на мебел од просториите.
Повреда на стандардите на однесување, вклучувајќи употреба на алкохол, дрога...
Агресивно однесување и активности кои се закануваат на здравјето и имотот на другите не е дозволено.
Оштетување на хотелскиот имот не е дозволено.
Прифаќање на посетители во собите по 20:00 ч. ако не се регистрирани не е дозволено.
Картичката (клучот) од вашата соба не смеете да ја давата не други лица.
Паркирање на автомобили на влез, излез, како и на тревниците не е дозволено .
Не е дозволен престој во објектот на домашни миленици.
Сместување, услови и плаќање на услуги во хотелот
Можете да ги плаќате услугите кои сте ги направиле во хотелот во готовина, дебитна или кредитна картичка.
За предвремено напуштање на објектот задолжително земете документ од рецепција со потпис и печат.
Услугите како што се рано пријавување (пред 14.00) и доцна одјавување (по 12.00) им се наплаќаат на гостите

Услови за туристичката агенција и гостинот
За валидна резервација ќе се смета, резервација направена со 30% уплата при самото резервирање
од страна на агентот или гостинот, а со целосна уплата до пред поаѓање.
Агентот или гостинот има право да ја откажи/промени резервацијата-се применуваат Општите услови за патување. (доколку не е поинаку превидено со правила и услови на објектот / аранжманот)
Откажување или промена на резервацијата на денот на заминување за аранжманот или на денот на пристигање на гостинот или порано напуштање на хотелот, платената сума не подлежи на враќање на агентот или гостинот
За валидни рекламации ќе се сметаат оние кои се со документ со потпис и печат потпишан од страна на овластените во објектот и потпис од гостинот.
Напомена:
Пред да ја извршите уплатата, Ве молиме контактирајте ја агенцијата за проверка на расположливи места.

ПРЕПОРАКИ И СОВЕТИ ОД ГРАНИЧНАТА ПОЛИЦИЈА
Преминување на државна граница на Република Македонија за физички лица: Државјани на Република Македонија државната граница можат да ја преминуваат со важечката патна исправа (биометриска патна исправа) или друг валиден документ со кој се овозможува преминување на државната границата согласно билатерален или меѓународен договор и виза доколку е потребна за земјата каде што патува.
Со лична карта граѓаните на Р. Македонија можат да патуваат во Србија, Албанија и Црна Гора.
Патната исправа мора да биде потпишана.
Пред патувањето да се провери датумот на важност на патната исправа.
Со визната либерализација граѓаните на Република Македонија можат да патуваат само на кратки патувања до 90 дена во период од 6 месеци. За престој подолг од три месеци (вработување, студирање и сл.), граѓаните на Република Македонија треба да поднесат апликација за виза за подолг престој, дозвола за престој или работна дозвола во дипломатското претставништво на земјата во која планираат да патуваат и подолго да претстојуваат.
Доколку станува збор за малолетно лице македонски државјанин до 14 години кој патува без својот родител или старател, за неговото патување потребна е писмена согласност од родителите или старателот, заверена од Министерството за внатрешни работи или нотар односно од дипломатско конзуларното претставништво на Република Македонија во странство, доколку лицето патува кон Република Македонија.
Имајќи во предвид дека македонско грчката граница е надворешна граница на Европската унија (Шенген граница), условите за влез во Р.Грција се исти како за влез во било која земје членка на шенген зоната. Покрај основните документи за патување од страна на полициските службеници кои работат на граничните премини при преминување на државна граница можат да бидат побарани и дополнителни документи.
ТУРИСТИЧКИ ИЛИ ПРИВАТНИ ПАТУВАЊА
За патувања за туристички или приватни потреби потребни се: потврди за сместување, (ваучер) покана од домаќин, доколку се престојува кај истиот, потврда од организација која обезбедува сместување или друг соодветен документ во кој е наведено предвиденото сместување; потврди за маршрутата на патување, потврда за резервација на организирано патување или друг соодветен документ во кој се наведени предвидените планови за патувањето; потврди за враќање, повратен или повторен билет.
ДЕЛОВНИ ПАТУВАЊА:
За деловни патувања како докази за исполнување на условите за излез односно влез, можат да бидат побарани и покана од фирма или од орган за присуство на состаноци, конференции или настани поврзани со трговија, индустрија или работа; други документи со кои се утврдува постоење на трговски односи или односи поврзани со работењето; влезници за саеми и конгреси, доколку се посетуваат.
ПАТУВАЊЕ ЗА ШКОЛУВАЊЕ ИЛИ ОБУКА:
За патувања за потребите на учење или други видови обука потебни се потврда за запишување во наставен институт за целите на следење стручни или теоретски курсеви во рамките на основна и стручна обука; студентска карта или потврди за следење на курсеви.
НАУЧНИ, КУЛТУРНИ, СПОРТСКИ, РЕЛИГИОЗНИ НАСТАНИ:
За патувања за научни, културни, спортски или религиозни настани, или други причини потебнисе покани, влезници, пријави или програми во кои, доколку е можно, е наведено името на организацијата домаќин и должината на престојот, или друга потврда во која се наведува целта на посетата.
ПАРИЧНИ СРЕДСТВА:
Граѓаните који патуваат во странство треба да поседуваат доволно парични средства (во готово, кредитни картици, травел чекови и слично) за издржување во планираниот период за престојот во странство. За доволно парични средства не е пропишана сума бидејќи таа е индивидуална во однос на стандардот на земјата каде што се патува но вообичаено е да се пресметува педесет (50) евра од ден. Средствата може да бидат во готовина, травел чекови и кредитни картички кои ги поседува граѓанинот и валиден документ од банка за поседување парични средства.
ПРЕМИНУВАЊЕ ГРАНИЦА СО ПАТНИЧКО МОТОРНО ВОЗИЛО:
При преминување на државна граница со патничко моторно возило покрај националната возачка дозвола возачот треба да поседува и меѓународна возачка дозвола која во Република Македонија ја издава Авто Мото Сојуз на Македонија (освен со земјите со кој РМ има случено договор за користење на националните возачки дозволи). Моторното возило треба да биде соодветно меѓународно осигурано односно да поседува важечки зелен картон. Доколку возилото не е лична сопственост (согласно сообраќајна дозвола) треба да се поседува дозвола за управување со туѓо возило во странство која исто така ја издава АМСМ. При преминување на државната граница со товарно моторно возило возачите треба да ги поседуваат истите документи како и возачите на патничко моторно возило, патен налог и поседување на соодветни дозволи и документи кој се потребни за извршување на царинските процедури.
ПОСТАПКА КОГА ЌЕ СЕ ИЗГУБИ ИЛИ ОШТЕТИ ПАТНАТА ИСПРАВА:
Доколку лице државјанин на Република Македонија остане без патна исправа во некоја земја, потребно е да пријави губењето на исправата во најблиската полициска станица и да му се издаде потрврда за истото. Потоа со потврдата треба да се отиде во дипломатско конзуларното претставништво на Република Македонија во таа земја, каде што на лицето ќе му се издаде патен лист за да се врати во Република Македонија. Доколку вашата патна исправа се оштети исто така се обраќате до најблиското ДКП на Република Македонијакаде ќе ви издадат патен лист. Пред да тргнете назад со патен лист доколку транзитирате преку повеќе земји информирајте се дали за некоја од планираните земји ќе ви треба соодветна виза за транзит.
Информации и контакт во странство како и за визниот режим на Република Македонија со други држави можете да добиете на сајтот на Министерството за надворешни работи  www.mfa.gov.mk 

Ресорт Маврово Маврово, МАКЕДОНИЈА

Ваша вкупна оцена за овој објект

Број на резервација

Пин код

Наслов на Вашата оцена

Ваша оцена

Каков вид на патување беше ова?

 • Бизнис
 • Парови
 • Семејство
 • Пријатели
 • Соло