TA Turist BitolaTA Turist Bitola
Заборавена лозинка?

Протоколи за патување и сметување – Турција

Почитувани патници,

Република Турција почнувајќи од 11 јуни о.г. ги укина сите ограничувања и  рестрикции кои како резултат на пандемијата на КОВИД-19 беа воведени за странските државјани во врска со нивниот влез/излез и транзит до/од и преку Република Турција (забраната сеуште останува за копнената граница со Иран).

Странските државјани кои влегуват во Република Турција ќе бидат подложени за здравствена проверка, а за оние кој покажуваат симптоми на КОВИД-19 ќе се им биде направен бесплатен PCR тест на граничениот премин. Доколку тестот е позитивен страснките државјани ќе бидат хоспитализирани во Република Турција (процедурата за хоспитализацијата ќе биде спроведена на лице место со помош на преставници на Министерството за Здравство на РТ).

Според правилата на Република Турција, МНР на Турција, потребно е со вербална нота навремено (најмалку три работни дена однапред) да биде известено во врска со пристигнување на дипломатски/конзулари преставници и преставници на меѓународни организации и членови на нивните семејства (се доставуваат  информации кои вклучуваат: број на турска ИД карта, број на патната исправа, податоци за возилото, граничен премин и датум на негово преминување). Целта на наведената мерка е да се реализира нивни полесен и побрз премин преку границата.

Во Турција, нема ограничување за транзит на странските државјани. Исто така процедурите за престој (привремен/долготраен престој) на странски државјани продолжуваат да бидат нормални без ограничувања/рестрикции.

Македонските државјани кој не биле во можност да излезат од Турција  поради  различни причини поврзани со коронавирусот на КОВИД-19, а кои поминале над 90 дена престој во Турција, потребно е да ја напуштат Турција најдоцна до 10 јули о.г. (односно за време од еден месецпресметано од датумот кога се отворени границите на Република Турција).

Во прилог се поставени протоколи за заштита од Ковид -19  за дел од хотелите во Турција – Чартер Лето 2020

-AKKA HOTELS (кликни подолу)
AKKA-COVID-19(EN)

-ALVA DONNA HOTELS (кликни подолу)
CovidBilgilendirmeEn

-CRYSTAL HOTELS (кликни подолу)
CRYSTAL_HOTELS_SUNUM_ENG

-GRANADA LUXURY HOTELS (кликни подолу)
Granada Luxury Hotels – Covid-19 EN

-INCEKUM BEACH HOTEL (кликни подолу)
covid-19EN

-LAREN HOTELS (кликни подолу)
Laren Hotels Covid-19 İng

-LIMAK HOTELS (кликни подолу)
ARC-32 Konsept-Yaz-2020-A4_COVID 19
ATL-32 Konsept-Yaz-2020-A4_COVID 19
LAR-32 Konsept-Yaz-2021-A4_COVID 19
LIM-32 Konsept-Yaz-2021-A4_COVID 19
Limak Hotels-Hijyen & Pandemi Manifestosu-EN

-MAXX ROYAL HOTELS (кликни подолу)
Maxx Royal – Covid-19 EN

-MC HOTELS (кликни подолу)
MC Covid-19 protocol

-ORANGE COUNTY HOYTELS (кликни подолу)
ORANGE COUNTY HOTELS EN COVİD-19

-OZ HOTELS SIDE PREMIUM (кликни подолу)
covid-19EN

– REGNUM HOTELS (кликни подолу)
C-19_RC_ENG

-RIXOS HOTELS (кликни подолу)
RH_Covid_19_DE

-SIMENA SUN CLUB HOTEL (кликни подолу)
Simena Sun Club Factsheet ENG

-SUI RESORT (кликни подолу)
covid-19EN

-SUNSEI LUXURY RESORT (кликни подолу)
Susesi Luxury Resort – Covid-19-Eng

-TURAN HOTELS (кликни подолу)
TURAN PRINCE HOTELS-2020

-VON RESORT (кликни подолу)
VONRESORT HOTELS SAFE VACATION GUIDE