TA Turist BitolaTA Turist Bitola
Заборавена лозинка?

7 Рилски езера

 

1 ден 07.09.2023
Поаѓање од Битола од пред спортската сала во 21.30 ч. попатно Прилеп, Дреново, Велес, Скопје, Куманово….
Поаѓање од Скопје 23,55 часот од пред хотел Вип.
Ноќно возење со попатн одмори, царински формалности……….

2 ден 08.09.2023
Пристигнување во утринските часови на паркингот пред ски лифтот, искачување со ски лифт до домот Рислки Езера.
Сместување во домот Рилски Езера https://rilskiezera.bg/en/ краток одмор.
Предвидено поаѓање од домот Рилски Езера помеѓу 10-11;00 ч. локално време. (во договор со водичот)
Патеката е кружна и е во должина од 10 км.
Највисоката точка е 2550 метри т.е Езерски Врв, а почетната точка е 2100м, н.в. патеката по која ќе се одива искачувањето е претежно земјена.
За време на искачувањето учесниците ќе имаат можност да уживаат во прекрасните пејсажи, видиковци кои се единствени и кои никого не оставаат рамнодушен.
Планирано време за искачување е 7 часа, а водичите ќе бидат задолжени за динамиката на искачување и целосно реализирање на договореното со останатите учесници.
Во договореното време со водичите заминување за домот Рилски Езера, каде учесниците ќе имаат време за краток одмор, сумирање на впечатоците, дружење и разменување на фотографии каде ќе се гласа јавно избор на најдобра фотографија. Вечера, ноќевање.

3 ден 09.09.2023
Појадок, по појадокот напуштање на домот и слегување со ски лифтот до паркингот каде што ќе не чека автобусот.
Заминување за Софија каде ќе ги посетиме
Алпи https://www.alpibg.com/index.php?route=common/home, и
Декатлон https://www.decathlon.bg/,
За оној кој не е заинтересиран има можност за индивидуална прошетка во Софија (слободно време околу 4 часа).
Заминување за Македонија во попладневните часови, а патувањето ќе биде по истиот редослед; Куманово, Скопје, Велес, Дреново, Прилеп, Битола.
Попатни одмори, царински формалности, крај на програмата.
Пристигнување во вечерните часови.


Цена 5900 ден

 

Во цената Е вклучено :
Превоз на горенаведената релација со туристичи автобус
1 ноќевање во домот https://rilskiezera.bg
Вечера на 08.09.2023
Појадок на 09.09.2023
Користење на жичарата ( во два правци )
Патничко осигурување
Пратител од агенција за време на целото патување
Лиценциран меѓународен водич, специјалиран за ваков тип патувања
Посета на Софија

Во цената НЕ Е вклучено :
Личен трошок на патниците
Неспомнати услуги

После успешно реализираната програма за искачување на највисокиот врв на Балканот Мусала, каде своевремено и поставивме рекорд за најбројната група која го искачила врвот или 95 лица предводени од нашите лиценцирани планинарски водичи во еден здив и покрај екстремно тешките временски услови кои не затекнаа за време на искачувањето ( иако сите прогнози покажуваа спротивно ) и професионалноста на Турист туристичката агенција

7 те Рилски езера, е една од најатрактивнити туристички дестинации на овие простори и најпосетувана во Р. Бугарија.

Секое од езерата носи име по кое е препознатливо и секое е приказна за себе.

  1. Најниското езеро – или Долното езеро 2095м, н.в
  2. Рибното езеро – кое важи за најплиткото од 7 те, 2184м, н.в
  3. Трефолија или Трилистникот кое името го добива по својот неправилен облик и ниски брегови 2216м, н.в
  4. Близнакот – кое е најголемо по површина 9,1 хектари со 27.5 метри длабочина и 2243м, н.в
  5. Бубрегот – препознатливо по најстрмните брегови од цела група , има облик на бубрег, 28 м длабочина и на 2282 м, н.в
  6. Окото — најдлабокото циркско езеро во Бугарија 37,5 м длабочина и се наоѓа на 2440м, н.в
  7. Солзата – кое името го добива поради бистрите води кои овозможуваат видливост на десетици метри, се наоѓа на 2535м, н.в.

Препорачуваме задолжително да имате:

Опрема:
Високи разгазени чевли, стапчиња за планинарење, очила за сонце, челна ламба, сет прва помош и друга облека соодветна за временските услови.
Храна:
Секој има обврска да понеси храна со себе: храна богата со јаглен хидрати, суво овошје, чолколадо итн. Минимум 2 литри вода.

Времетраење на планинарска тура – 7 ч
Опис на патека – Патеката е кружна и е во должина од 10 км.

Максимална висина на искачување – 2.550 метри
Минимална висина – 2,100 метри
Вкупно искачување – 450 метри

Најголемиот дел од планинарската акција ќе се одвива по планинарски патеки со земјена површина.

Тежина на патека – Планинарската акција ќе се одвива по патеки со тежина од Класа 2 – пешачење, лесна (патека достапна за одредена група луѓе со добра здравствена состојба и со основно планинарско знаење) и Класа 3 – пешачење, средно тешка (патека која бара добра здравствена состојба, добра физичка кондиција и добро познавање на планинарска техника).

Сместувањето е во повеќекреветни соби со заеднички тоалети и тушеви

 

Бројот на патници за оваа програма е ограничен.
Ви препорачуваме благовремена резервација со авансна уплата..

Учесниците сами носат одговорност за нивната потребна физичка подготвеност за искачувањето.
За потребната опрема која ќе треба учесниците да ја понесат за оваа тура е обврска на секој учесник.
Планинарскиот водич, по своја проценка, го задржува правото да одлучи, поединци да го прекинат искачувањето доколку не понеле соодветна опрема согласно добиените насоки или доколку има поединци кои поради недоволна физичка подготвеност ја загрозуваат безбедноста на групата при искачувањето.

 

 

ВЕ МОЛИМЕ внимателно да ги прочитате ВАЖНИ ИНФОРМАЦИИ и ОПШТИТЕ УСЛОВИ ЗА ПАТУВАЊЕ  (до крај)
Личните податоци кои се внесуваат во системот за резервирање се користат само и единствено за потребите на резервацијатa.
По потврдување на резервацијата Вие сте обврзани со неа, треба да е платен аванс или да е платена во целост и во сила стапуваат сите услови за промена и анулација на резервацијата.
Рокот за пријава зависи од слободните места и брзината на пополнувањето на истите.
Пасошот треба да важи минимум 3-6 месеци по завршувањето на патувањето. (зависно во која држава се патува)
Ги замолуваме патниците да достават копија од пасошот при резервација и телефонски број.
Агенцијата го задржува правото да направи измена во програмата на патувањето (редоследот поради непредвидени околности)
За реализација на патувањето-аранжманот потребен е минимум од 44 платежни патници. Доколку има недоволен број пријавени платежни патници, агенцијата има право да ја зголеми цената на истиот или да го откаже патувањето, а за тоа да ги извести пријавените патници најдоцна до 5 дена пред терминот на тргнување.
Потписниците на договорот за патување се должни да ги информираат нивните сопатници со програмата, условите на плаќање и Општите услови на патување. Аражманот се плаќа исклучиво во денари по курс 1€ = 62,00мкд
Минималниот број на патници за реализација на факултативни екскурзии е …… (во зависност од факултативата).
Факултативите се плаќаат на лице место или во агенцијата пред заминување.
Напомени за распоред на седење во автобус:
Со потпишување на договорот за патување, патникот е должен да го прифати местото во автобус кое ќе му го додели агенцијата. Дополнителни промени не се можни.
Агенцијата го прави распоредот на седење, земајќи ги во предвид постарите лица, семејствата со мали деца, трудници, како и периодот на уплатата. Ако патникот сака да резервира одредено седиште, при уплатата во агенцијата може да доплати 10 € по лице и да бира седиште (освен првиот ред, кој е резервиран за персоналот и до таа дата резервираните седишта)
Патувањето се одвива според новите пропишани протоколи за работа со туристички групи.
Патниците се должни во секое време да внимаваат на својата и безбедноста на сите во групата, како и да ги почитуваат дадените насоки и препораки за однесување во автобус од страна на организаторот.
Патникот е обврзан при пријавувањето во агенцијата да го пријави своето име, презиме, датум на раѓање онака како што е напишано во пасошот.
Погрешни податоци ќе бидат внесени во ваучерот за хотелот и другите документи за патувањето кои можат да создадат проблем кај граничните и хотелски служби
Од моментот на пријавувањето, се создаваат административни трошоци на организаторот на патувањето, хотел, автобуски превоз и слично, па откажување на патувањето повлекува и надокнада за тие трошоци, кои се точно прецизирани со датуми по табели во Општите услови за патување.
Доколку патувањето се реализира според планираното и нема никакви пречки за негова реализација, а дојде до откажување од страна на патникот, тогаш откажувањето ќе се реализира во согласност со Општите услови за патување.
Доколку дојде до непредвидена „виша сила“ за нереализирање на патувањето, поради новонастанати ситуации кои агенцијата не можела да ги предвиди, уплатените средства ќе бидат вратени на клиентот.
Земете предвид дека поради државни или верски празници, реновирање, сервисирање на одредена дестинација на одредени локалитети или трговски центри, продавници и ресторани, музеи можно е да не работат, па постои можност да се смени редоследот на одредени содржини во програмата.
Патниците кои имаат за цел да посетат (непредвидени во програмата) одредени локалитети, музеи, знаменитости, институции, ги советуваме преку интернет да се информираат за работното време и дали е потребна резервација за термин.
Пограничните служби при пасошката контрола можно е да побараат од некои патници да покажат парични средства (картички или готовина), како и меѓународно патничко осигурување-кое е задолжително.
Се предупредуваат патниците дека поради почитување на часовите предвидени во програмата за патување, не постои можност за задржување на граница поради регулирање на повраток на средства од TAX FREE.
Сите патници државјани на Република С. Македонија и имаат валидни биометриски пасоши во земјите потписници на Шенгенскиот договор можат да патуваат без виза во согласност со одлуката на Советот на Министри во ЕУ.
Агенцијата не сноси одговорност во случај пограничните власти да му оневозможат на патникот да влезе во територијата на ЕУ,  Турција или друга земја за која е наменета понудата-аранжманот.
Патниците кои не се државјани на Македонија се обврзани самите да се запознаат со визниот режим на земјата во која патуваат и преку земјите кои се поминуваат при патувањето.
Туристичката агенција НЕ Е  надлежна да ја цени исправноста на патните и други документи на патникот.
Патниците се должни самите да внимаваат на валидноста на нивните пасоши. За влез во Турција, пасошот треба да е минимум до 6 месеци пред истекување, во спротивно можно е да не биде пуштен на територијата на Република Турција.
Туристичката агенцијата НЕМА одговорност доколку настане проблем на самата граница и не е во обврска да рефундира средства од аранжманот, ниту да обезбедува повратен превоз до Македонија.
Патникот е обврзан при пријавувањето во агенцијата да го пријави своето име, презиме, датум на раѓање онака како што е напишано во пасошот. Погрешно пријавени податоци ќе бидат внесени во ваучерот за хотелот и другите документи за патувањето кои можат да создадат проблем кај граничните и хотелски служби.
Агенцијата е должна до два дена пред тргнување да ги извести патниците за часот и местото на тргнување
Во хотелите се влегува на првиот ден од престојот од 14часот. Хотелот од оваа понуда е регистриран, стандардизиран од страна на Националната туристичка асоцијација на својата земјата. Секој хотел има ресторан. Секоја соба има тоалет и туш. Описот на хотелот е информативен и превземен од веб страницата на истиот. За евентуална отстапка од квалитетот на услугата, организаторот не сноси одговорност, бидејќи тоа зависи исклучиво од хотелот.
Доколку дојде до одредена штета или непредвидени трошоци поради непочитување на упаствата и напомените, организаторот на патувањето не сноси одговорност, целокупниот износ го сноси патникот.
Должината на слободното време за индивидуални активности за време на програмата зависи од објективните околности.
За сите информации дадени по усмен пат, агенцијата не сноси одговорност.
Малолетните деца кои патуваат без еден родител потребно е да имаат согласност од вториот родител за поминување на граница или ако патуваат без родителите, мора да има заверена согласнот од двата родитела и да се во придружба на пратител при преминувањето на границата.
Во случај да дојде до промена на монетарниот пазар или недоволен број на пријавени патници, агенцијата го задржува правото да ја коригира цената и да направи промена во програмата, како и да ја спои турата со друга агенција.
Организаторот на патувањето го задржува правото преку акција или last minute понуда да ги продаде слободните капацитети по друга цена од претходната.
Странките кои го уплатиле аранжманот по претходната цена немаат право да побараат надокнада поради промената.
Туристичката агенција Турист може да е организатор но и посредник за патување.
Со оваа програма важат и се применуваат Општи услови на СКТМ и ТА ТУРИСТ ( прочитај ги тука )