TA Turist BitolaTA Turist Bitola
Заборавена лозинка?

Бeлград – Ртањ – Нови Сад

Оваа навидум стандардна програма за Р.Србија, каде се посетуваат двата најбитни градови, е збогатена за еден регион кој се наоѓа во Источниот дел на државата, а кој сигурно вреди да се посети и престојува во некој од бројните етно-хотели…

РТАЊ е планина обвиткана со мистерија и многумина, барем до неодамна, затоа што тука може да се случат необјасниви настани. На Ртањ, ако планината ве „прифати“, ќе ја видите енергијата како делува на „натрапниците“. Батериите на телефонот нагло се трошат, камерите не можат да се вклучат, апаратите се тресат …Природната пирамида во Источна Србија, за која се верува дека е шуплива внатре, сите влезови во неа се затворени, бидејќи, како што велат, кој поминувал низ неа веќе не бил истата личност. Пирамидите треба да ја имаат целата своја енергија на врвот, но Ртањ ги испраќа своите најсилни бранови на дното, што е само една од особеностите на Ртањ. Иако истражувањето на академик Јован Давидовиќ и научникот Саша Нафефеј започнало кон крајот на 20 век, оваа планина им била позната на луѓето со милениуми по своите необични способности. Значењето на Ртањ за Словените низ вековите најдобро се објаснува со фактот дека Ртањ бил важен како Олимп за Грците уште од античко време. Се верува дека Ртањ ја апсорбира енергијата со својот врв „колку што достигнува нејзината сенка“, кои се електрични, магнетни и органски. Подоцна, таа енергија од планината зрачи и се „апсорбира“ од оние на кои им е потребна. Ефектот на овие енергии може да се почувствува во Светилиштето, исто така познато како „Врело“.

1 ДЕН (05.12.’20 – сабота) : БИТОЛА – РТАЊ Состанок на групата на Градската Автобуска станица во 04.30. Поаѓање за Србија во 05.00 часот…денско патување, со кратки попатни одмори. Патот води покрај Прилеп, Велес, Скопје, Врање, Лесковац, Ниш…пристигнување во подножјето на планината – посета на местото познато како „Врело“…сместување во етно-хотел „Балашевиќ“ (www.balasevicrtanj.com), слободно време за одмор и/или релаксација во СПА-центарот на хотелот…Вечерта – СВЕЧЕНА ВЕЧЕРА со програма и комплетно мени. Ноќевање.

2 ДЕН (06.12.’20 – недела) : БЕЛГРАД Појадок. Одјавување од хотелот. Поаѓање за престолнината на Србија…пристигнување во Белград во пладневните часови – панорамски разглед на градот со стручен водич…црквата Св. Сава, брдото Топчидер (стадионите на „Црвена Звезда“ и „Партизан“), Дедиње, мостот Газела, мостот на Бранко Ќопиќ, црквата Св.Марко, музејот 25-ти Мај, улицата на кнезот Михаило, плоштадот на Никола Пашиќ, Теразије, Народниот Театар, Собранието, тврдината Калемегдан – каде и завршува разгледот…Сместување во хотел „Балашевиќ“ (www.centarbalasevic.rs). Слободно попладне за индивидуален разглед на градот или одмор. Вечерта (по желба) – ноќна прошетка низ центарот на Белград, со посета на боемскиот кварт „Скадарлија“ (факултативна вечера со мени и програма)…Ноќевање. 

3 ДЕН (07.12.’20 – понеделник) : БЕЛГРАД – НОВИ САД Појадок. По појадокот – одјавување од хотелот и  заминување за Нови Сад – разглед на градот…стариот дел, Катедралата, Опшинската зграда, Петроварадинската тврдина, улицата „Змај Јовина“ – најпознатото шеталиште, кое изобилува со бројни продавници, кафичи и ресторани…планирано поаѓање за Македонија во 15.00 часот, со попатна неколкучасовна посета на IKEA-Белград…  

4 ДЕН (08.12.’20 – вторник) : БИТОЛА Пристигнување во Битола во раните утрински часови.

ЦЕНА НА АРАНЖМАНОТ : 6.140,00 денари (99 €) – FIRST MINUTE – ЦЕНА – за уплати до 15.11.2020!!!
6.760,00 денари (109 €) – РЕДОВНА ЦЕНА

ТРАНСФЕР на патници БЕЗ НАДОКНАДА од Струга, Охрид, Ресен, Кичево, Прилеп, Кавадарци, Велес, Скопје и Куманово

ЦЕНАТА НА АРАНЖМАНОТ ВКЛУЧУВА:
Автобуски превоз на горенаведената релација,
1 НП во хотел со 3* во РТАЊ (етно-хотел БАЛАШЕВИЌ; www.balasevicrtanj.com;),
свечена вечера со програма и мени во етно хотел „Балашевиќ“,
разглед на градот Белград со стручен водич,
1 НП во хотел со 3* во Белград (хотел центар „БАЛАШЕВИЌ“; www.centarbalasevic.rs; ),
посета на Нови Сад, посета на ИКЕА, , организација, водство и реализација на аранжманот.

ЦЕНАТА НА АРАНЖМАНОТ НЕ ВКЛУЧУВА:
Влезниците при посета на културно-историските споменици,
пијалокот за време на Свечената Вечера,
патничкото осигурување (150,00 ден. – по лице).

БЕЛГРАД – краток опис : Белград, град со многу бурна историја, е еден од најстарите во Европа. Неговата историја трае цели 7000 години. Областа околу големите реки Сава и Дунав била населена во палеолитскиот период. Остатоци од човечки коски и черепи од неандерталците потекнуваат од старото камено време, пронајдени во каменолом кај Лештан, во пештера на Чукарица и кај пазарот на Бајлони. Ова укажува на тоа дека областа на Белград била постојано населена и дека интензитетот на таа населба станувал посилен. Многу од денешните населби во областа на Белград лежат на културните слоеви на претходните праисториски населби. Пишаните документи, ископаните останки од Римјаните, Хуните, Сарматите, Аварите, Готите, Словените, Византијците, Македонците, Османлиите, Унгарците сведочат за бурната историја на „Сингидунум“ – денешен Белград, кој денес – после многу историски премрежија, како во антиката, средниот век и модерното време, прераснува и наликува на вистинска Европска метропола…

НОВИ САД – краток опис : Нови Сад е еден од трите најголеми градови во Србија – на само еден час возење од Белград. Неговата Елегантност и убавина ја надополнуваат и неговите жители, кои дури и во ерата на брза комуникација, го зачуваа равничарскиот мир и природната добрина. Под „карпата Петроварадин“, се создаде мала панонска планина Фрушка гора, град на Дунав – Нови Сад, кој постои нешто повеќе од 300 години. За прв пат се споменува во 1694 година, две години откако започна изградбата на тврдината Петроварадин. Таму, на „Дунавскиот Гибралтар“, на 1255-тиот километар од оваа река, централноевропската Хабсбуршка монархија се издигна од пепелта со подигнувањето на тврдината, по турската опсада на Виена во 1683 година. На троречието (реките Дунав, Тиса и Сава, се судрија три цивилизации – христијанскиот исток, христијанскиот запад и исламот – така да бројни етнички и религиозни групи најдоа засолниште. Србите го нарекоа Војводина, а другите го прифатија. Оваа област, и пред и по Римјаните, има интересна историја на долго траење на бројни народи и култури. Тука боравеле Гепидите, Хуните, Аварите, Словените, Германците, Унгарците, Византијците и Турците. На „карпата Петроварадин“, Римјаните изградиле утврдување, кое подоцна го реконструирале Унгарците и го одржувале Турците. Наспроти тврдината, од левиот, мочурлив брег на Дунав, по протерувањето на Турците, кон крајот на 17 век, Австријците изградија мост, а околу него се појави населба од војници, занаетчии и трговци. На почетокот, населбата беше наречена Рачко (српско) село, а подоцна и Петроварадински Шанац. Кога населбата се зголемила, по крајот на војните на почетокот на 18 век, граѓаните желни за слобода успеале, со финансиски откуп од 80 000 форинти, да добијат статус на БЕСПЛАТЕН КРАЛСКИ ГРАД од царицата Марија Тереза, под името НОВИ САД…Беше 1 февруари 1748 година.

НАПОМЕНИ ЗА РАСПОРЕД НА СЕДЕЊЕ ВО АВТОБУС:

Со потпишување на договорот за патување, патникот е должен да го прифати местото во автобус кое ќе му го додели агенцијата. Дополнителни промени не е можни. Агенцијата го прави распоредот на седење, земајќи ги во предвид постарите лица, семејствата со мали деца, трудници, како и периодот на уплатата. Ако патникот сака да резервира одредено седиште, при уплатата во агенцијата може да доплати 10 евра по лице и да бира седиште (освен првиот ред, кој е резервиран за персоналот)

 

УПАТСТВА И НАПОМЕНИ:

За реализација на овој аранжман, потребен е минимум од 40 патници, во спротивно, крајниот рок за известување околу евентуален отказ на аранжманот е најкасно 5 дена пред датумот на поаѓање. Организаторот на патувањето го задржува правото за измена на редоследот на поедини содржини во програмата.

–          Патувањето се одвива според новите пропишани протоколи за работа со туристички групи.

–          Патниците се должни во секое време да внимаваат на својата и безбедноста на сите во групата, како и да ги почитуваат дадените насоки и препораки за однесување во автобус од страна на организаторот.

–          Доколку дојде до непредвидена „виша сила“ за нереализирање на патувањето, поради новонастанати ситуации кои агенцијата не можела да ги предвиди, уплатените средства ќе бидат вратени на клиентот.

–          Доколку патувањето се реализира според планираното и нема никакви пречки за негова реализација, а дојде до откажување од страна на патникот, тогаш откажувањето ќе се реализира во согласност со општите услови за патување.

За отказ на резервација важат опшите услови, односно :

– за отказ до 30 дена пред патувањето се задржува 30% од сумата.
– за отказ 29 до 15 дена пред патувањето се задржува 50% од сумата.
– за отказ 14 до 5 дена пред патувањето се задржува 80% од сумата.
– за отказ 5-0 дена пред патувањето се задржува 100% од сумата.

Агенцијата го задржува правото за измена на редоследот на поедини содржини во програмата (застој во сообраќај, локални штрајкови, локали предупредувања, каснење на патници, непочитување на сатница закажана однапред од страна на агенцијата.