TA Turist BitolaTA Turist Bitola
Заборавена лозинка?

Монт Еверест ✈️

17 дена / 14 полни пансиони
Најдобро време за патување Март-Мај / Септември- Декември
Минимален број патници 2
Максимален број патници 20
Поаѓање можно секој ден од Скопје до Катманду ( најдобра цена има во петок )

1 ден Скопје – Катманду
Состанок на аеродромот во Скопје. Лет за Катманду
2 ден    Пристигнување на Меѓународниот аеродром Трибхуван – Катманду
2 Day    Arrive at Tribhuwan International Airport (KTM) Kathmandu
Пристигнување во Катманду.
Претставник на нашиот партнер ве пречекува на аеродромот ќе ви посака добредојде и дополнително ќе ви ја објасни програмата.
Нема планирани активности за тој ден, пријавување во хотелот. Слободно време.
Вечера, ноќевање во хотелот.
3 ден    Катманду – Лукла (лет со авион) и патување до Факдинг
3 Day    Kathmandu – Lukla flight and trek to Phakding
Надморска височина: 2.800 м Лукла (Lukla) и 2.652 м Факдинг (Phakding)
Време на лет: 30 мин
Пешачење: 8 км (3-4 часа)
Рано наутро трансфер до аеродром за лет Катманду-Лукла (Kathmandu-Lukla)
Летот до Лукла (Lukla) сам по себе е животно искуство.
Разликата помеѓу двата краја на пистата е само околу 60 метри.
Патот до Факдинг е воодушевувачки, зелен пејзаж со поглед на Кусум Канграру. (Kusum Kangraru)
Ноќевање во гостинска куќа, вклучено појадок, ручек и вечера.
4 ден    Факдинг – Намче Пазар
4 Day    Phakding to Namche Bazaar
Надморска височина: 3.440 м
Пешачење: 10-12 км (7-8 часа)
Го следиме Дуд Коши (Dudh Koshi) искачувајќи се низ хималајските борови и шуми, до познатото село Намче чаршија.
Селото Намче е историско трговско место каде трговците од Непал и Тибет разменуваат сол, суво месо и текстил.
Намче останува централно трговско место во Хумбу што ги привлекува хималајските и низинските трговци.
Ќе поминете два дена во Намче за аклиматизација, ќе ги посетите локалните пазари.
Ги доловуваме првите погледи на Еверест и соседните врвови на планината.
Ноќевање во гостинска куќа, вклучено појадок, ручек и вечера.
5 ден    Намче Пазар – пешачење Еверест Вју хотел и Хумјунг/Кунде
5 Day    Namche Bazaar – Day Hike (Everest View Hotel and Khumjung/Khunde)
Надморска височина: 3.900 м (Хотел Еверест Вју) и 3.780 м Хумјунг
Пешачко растојание: 3-4 км (3-4 часа)
Тргнуваме рано на пешачење до хотелот Еверест Вју, околу еден час пешачење над Namche,
на фантастична панорама на Хималаите и прекрасен поглед на Everest, Lhotse, и Ama Dablam.
По невероватната глетката следи опуштање со топло кафе.
Продолжување кон традиционалните шерпас села од Khumjung/Khunde.
Во договор со локалниот водич можност за посета на Манастирот Khumjung, за кој е и приказната дека овде е скалпот на Јети.
Напуштајќи ги селата, кружиме назад до Намче преку малата патека во Syangboche.
Ноќевање во гостинска куќа, вклучено појадок, ручек и вечера.
6 ден    Намче – Тенгбоче
6 Day    Namche to Tengboche
Надморска височина: 3.860 м
Пешачење: 10-11 км (5-6 часа)
Лесната патека не води кон поглед на Монт Еверест, спуштајќи се длабоко во долината Дуд Коши (Dudh Koshi) кај Пунгки Танка (Pungki Thanka).
Од оваа точка, се искачува на десното крило на долината Дуд Коши (Dudh Koshi) до манастирот Тенгбоче (Tengboche).
Тоа е духовен центар на Хумбу (Khumbu). Искачувањето е долго, но е повеќе од компензирано со прекрасните погледи на планината Амадаблам (Amadablam) и погледите на Монт Еверест (Mt. Everest) и неговите околни врвови.
Ноќевање во гостинска куќа, вклучено појадок, ручек и вечера.
7 ден    Тенгбоче – Дингбоче
7 Day    Tengboche to Dingboche
Надморска височина: 4.410 м
Пешачко растојание: 11-12 км (5-6 часа)
Овај ден е предвиден за спуштање низ прекрасна шума, се преминува Имја Хола (Imja Khola) до селото Пангбоче 3900м (Pangboche); можеби овај еден е највозбудлив ќе уживате во погледите на планината Амадаблам (Amadablam), планината Лоце (Lhotse) и други врвови; патеката продолжува низ пасиштата до Дингбоче (Dingboche), позната како „летна долина“.
Ноќевање во гостинска куќа, вклучено појадок, ручек и вечера
8 ден    Дингбоче – Нагерјун – Дингбоче
8 Day    Dingboche to Nagerjun Hike and return Dingboche
Надморска височина: 5.100 м
Пешачење: 5-6 км (5-6 часа)
Ова ќе биде вашиот втор ден за аклиматизација кој бара околу 6 часа пешачење до надморска височина од 5100 метри.
По појадокот, искачувње на Нагерјун (5100м) (Nagerjun), рид кој се наоѓа на крилата на долината Чхукунг (Chhukung) директно над Дингбоче (Dingboche).
На моменти, патеката станува стрмна, што резултира со физички напорен ден.
Искачувањето на ридот може да потрае до 5 часа. Од оваа височина има добри погледи на Lobuche East (6119 м), Lobuche West (6145 м), Taboche Peak (6367 м), Thamserku (6608 м), Kangtega (6685 м) и Ama Dablam (6856 м).
Доколку дозволуваат временските услови ( ведар ден) можете дури и да ја видите Макалу, (Makalu) петтата највисока планина во светот, вклучувајќи прекрасни погледи на долината Фериче (Pheriche). По краток одмор, се започнува спуштањето назад кон Дингбоче (Dingboche) и прошетката која трае околу 2 часа.
По ручекот, одмор, бидејќи попладневните температури може брзо да се намалат додека сонцето заоѓа над планинските врвови.
Ноќевање во гостинска куќа, вклучено појадок, ручек и вечера.
9 ден    Дингбоче – Лобуче
9 Day    Dingboche to Lobuche
Надморска височина: 4910 м
Пешачење: 7-8 км (5-6 часа)
Патување по дното на широката долина до Дугла (Dughla), се поминува покрај Поштата за помош на Trekkers во Фериче (Pheriche) (4240 м). Овој пат е екипиран од западни лекари волонтери и поддржан од Здружението за спасување на Хималаите, кое нуди третман и консултации за патниците. Продолжување по долината, и се доаѓа до пасиштата за јаки во Лобуче (Lobuche)
Ноќевање во гостинска куќа, вклучено појадок, ручек и вечера.
10 ден    Лобуче – Горакшеп – Базниот камп Еверест – Горакшеп
10 Day    Lobuche – Gorakshep – Everest Base Camp – Gorakshep
Надморска височина: 5.181 м (Горакшеп) и 5.364 м (EBC)
Пешачење: 13-14 Km (7-8 часа)
По краткото искачување низ ливади, погледнете надолу кон глечерот Хумбу.
Веднаш напред е Калапатар – најдобрата гледна точка за гледање на целото јужно лице на Монт Еверест и околните врвови.
По неколку часа, ќе стигнеме до Горекшеп и ќе го продолжиме патувањето до базниот камп на Еверест.
Нема многу надморска височина, но има многу подеми и падови и, во комбинација со надморска височина, ова може да биде исцрпувачко патување – но патувањето вреди. По приближно 3 часа пешачење, ќе пристигнете во базниот камп и ќе уживате во прекрасен поглед на глечерот Khumbu и ледениот пад, каде што започнуваат експедициите на Еверест.
Ноќевање во гостинска куќа, вклучено појадок, ручек и вечера.
11 ден  Горакшеп – Калапатар – Фериче
11 day  Gorakshep – Kalapathar – Pheriche
Висина: 5.545 м (Калапатар) и 4210 м (Фериче)
Пешачење: 13 км (7-8 часа)
Денот започнува со пешачење до Калапатар (5545м).
Ова е една од највпечатливите места за набљудување на Монт Еверест.
Ќе видите и други врвови од спектакуларниот опсег на Хималаите.
Се враќаме во Горекшеп, на појадок и потоа се спуштаме до Фериче.
Ноќевање во гостинска куќа – вклучено појадок, ручек и вечера.
12 ден  Фериче – Намче
12 day Pheriche to Namche
Надморска височина: 3.440 м
Пешачко растојание: 16-17 км (7-8 часа)
Лесна прошетка по Imja Khola, со искачување до Tengboche и спуштање до Pungki Thanka, до Kyangjuma и лесна патека до Namche.
Ноќевање во гостинска куќа. Вклучено појадок, ручек и вечера.
13 ден  Намче – Лукла
13 day Namche to Lukla
Надморска височина: 2.800 м
Пешачење: 19-20 км (7-8 часа)Патувањето продолжува по реката Дуд Коси до малата планинска воздушна патека во Лукла, каде што ќе го фатите повратниот лет за Катманду.
Ноќевање во гостилница, вклучено појадок, ручек и вечера.
14 ден  Лет назад во Катманду
14 day  Fly back to Kathmandu
30-минутен неверојатен лет до Катманду.
Ноќевање во хотел со вклучен појадок, ручек и вечера
15 ден  Катманду во случај на доцнење/откажување на летот на Лукла
15 day  Reserve Day in Kathmandu in case of Lukla flight delay/cancel
Ден предвиден за Катманду, за одмор или индивидуални прошетки, посети…..
Ноќевање во хотел со вклучен појадок, ручек и вечера.
16 ден 15: Збогум
16 day 15: Fareweli
Приближно 3 часа пред закажаниот лет, трансфер со претставник од агенцијата наш партнер до аеродромот.
Овај ден вклучен е појадок. Лет од аеродромот во Катманду за Скопје
17 ден Скопје
Пристигнување на аеродромот во Скопје
Крај на аранжманот

Цени за 2022/2023 година

патници цена по лице
2-3 1300 €
4-7 1250 €
8-10 1230 €

Цените се во € се плаќа во денари 1€=62 денари

Важни информации:
– За овај аранжман да се користи потребно е добро владеење на англиски јазик
– Физичка подготвеност за планинарење
– Потребна опрема за планинарење
– Препорака да се патува во петок од Скопје (најдобра цена за авио билет)
– Препорака да носите американски долари ( кредитни картички не се секаде прифатливи)
– Визата на аеродром се плаќа исклучиво во готово, ( не со кредитна картичка )
– Понесете си 4 слики формат за пасош ( задолжително )
– Најдобро време за посета и престој Март-Мај/Септември-Декември, заради видливост
– Туристичката Агенција има обврска да праќа придружник на патувањето кога е група од најмалку 11 платежни лица ( и сите со иста дата на поаѓање и на иста дата на враќање )

Во цената на аранжманот Е вклучено:
Трансфери: аеродром-хотел-аеродром
Целокупен копнен превоз по прогарамата
Три ноќевања во двокреветна соба со појадок во хотел со 3* во Катманду
Ручеци и вечери во Катманду во хотелот според маршрутата
Три дневни оброци (ланч пакет) со чај/кафе (појадок, ручек и вечера) за време на патувањето
Сместување минимум во двокреететни соби во хотелот
Закуски со сезонско овошје за време на патувањето
Искусен водич ( зборува англиски јазик )
Носачи (на 2 патници: 1 шерпас) и нивната храна, сместување, плата и опрема итн.
Повратен авио лет Катманду – Лукла / Лукла – Катманду вклучувајќи и такси
Карта за трекинг и сертификат за патување
Торба за трекинг
Лекови за прва помош со оксиметар за следење на нивото на кислород и отчукувањата на срцето за време на патувањето.
Сите потребни дозволи за трекинг
Државните даноци и надоместокот за канцелариски услуги

Во цената на аранжманот НЕ Е вклучено:
Авионски превоз Скопје-Катманду-Скопје (од 840€ до 1100€)
Аеродромски такси за лет Скопје-Катманду-Скопје
Патничко осигурување
Влезна виза во Непал
Безалкохолни и алкохолни пијалоци вклучувајќи сок, кока-кола итн.
Закуски и други лични трошоци
Топли тушеви за време на патеката, освен кога се во Факдинг, Намче и Лукла
Лична опрема за трекинг
Бакшиш за персоналот и возачите

Што ви е потребно за да добиете виза во Непал?
Валиден пасош (пасошот треба да има важност од најмалку шест месеци)
Треба да го пополните формуларот за апликација за виза достапен на аеродромот.
Две фотографии со големина на пасош
Таксите за виза треба да се платат во готово
Влезни точки во Непал
Меѓународниот аеродром Трибхуван, Катманду

Надоместоци за визи:
30 американски долари или еквивалентна конвертибилна валута за 15 дена
50 американски долари или еквивалентна конвертибилна валута за 30 дена
125 американски долари или еквивалентна конвертибилна валута за 90 дена.

Продолжување на визата:
Ако сакате да ја продолжите визата за 15 дена или помалку, надоместокот за продолжување на визата е 30 американски долари или еквивалентна конвертибилна валута.
Доколку сакате да ја продолжите визата за повеќе од 15 дена, по 15 дена ќе се наплаќаат 2 американски долари дневно. Сепак, визата може да се продолжи најмногу до 150 дена во годината на виза (визната година се однесува на годината од јануари до декември.)

Влегувањето во Непал или престојот во Непал без валидна виза е нелегално.
Туристичка виза може да се добие или преку непалската амбасада, конзулат или други претставништва на мисијата во вашата нација или на влезните точки за имиграција во Непал наведени погоре.
Визата еднаш издадена, не може да се измени, а таксите за виза не се враќаат.
Треба да ги платите таксите за виза во Непал во готово. Кредитна картичка или чек не се прифатливи.
Таксите за виза не се применуваат за деца под десет години. Сепак, тие мора да добијат валидна виза.

Секогаш носете го вашиот пасош и дозвола за трекинг додека пешачите.
Некои од областите се ограничени за снимање.
Затоа, внимавајте да не правите активности кои се строго забранети.
Треба да се почитуваат културата, традицијата и чувствата на непалците.
Не извршувајте никакви активности што би ги повредиле нивните чувства.
Не вршете никакви активности што би доведоа до морална нерамнотежа

Најдобро, напогодно време за патување :
МАРТ-МАЈ и СЕПТЕМВРИ- ДЕКЕМВРИ

Флашираната вода и соковите не се вклучени во цената.
Тие можат да се купат за време на патувањето.

Алтернативно, тие можат да пиете изворска/вода од чешма користејќи ги таблетите за прочистување на водата и се бесплатни.
Изворската вода е достапна на сите места за време на походот.
По можност да си понесете и некои лекарства ……
Американскии долари е потребно да имате за виза и за купување

Случаите на СОВИД-19 паднаа на глобално ниво во последните неколку месеци, правејќи надолен тренд во пандемијата. Со оглед на ситуацијата, Владата на Непал го ажурираше протоколот за влез за сите патници кои влегуваат во Непал. Со ова, укинати се сите претходно издадени известувања и ажурирања во врска со протоколот за влез во COVID-19.

За целосно вакцинирани патници:
Сите целосно вакцинирани патници кои патуваат во Непал мора да поднесат целосна документација за вакцинација (патниците мора да бидат вакцинирани 14 дена или повеќе пред да патуваат во Непал) сертификат против СОВИД-19 задолжително. Ова правило важи за патниците кои влегуваат во Непал преку воздушен пат. На целосно вакцинираните патници повеќе не им е потребен негативен извештај од тестот COVID-19 за да летаат за Непал.

За невакцинирани патници:
Патниците кои не се целосно вакцинирани или го немаат сертификатот за вакцинација, ќе треба да прават тест за негативен извештај COVID-19 за да влезат во Непал. Во таков случај, патниците мора да го спроведат тестот за COVID-19 (RT-PCR, Gene Xpert и True NAAT) во последните 72 часа пред времето за пријавување. Исто така, од патниците кои имаат негативни извештаи од тестот за COVID-19 повеќе не се бара да останат во карантин ниту еден ден

Минимален број на патници за реализирање на програмата е 2 лица.
Доколку не се оствари минималниот број на патници, организаторот го задржува правото да го откаже аранжманот, да ја корегира цената или да изврши промени во аранжманот.
За резервации потребен е аванс од 40% од вкупнот износ.
Целосна уплата, најдоцна дваесет (20) дена пред почеток на патувањето.
Програмата и редоследот на разгледи и посети може да претрпи промени во зависност од состојба на терен и други објективни причини.
Организаторот на патувањето го задржува правото да ја промени цената на аранжманот доколку дојде до промена на цените доколку настане поголема промена во девизниот курс.