TA Turist BitolaTA Turist Bitola
Заборавена лозинка?

Сарајево

 

29.12.2023
Планирано поаѓање во 18:00 часот од Битола спортска сала. Попатно собирање на патници од Прилеп, Росоман, Велес, Скопје и Куманово. Патувањето ќе биде преку граничен премин Табановце. Ноќно возење низ Србија со попатни паузи и царински формалности.

30.12.2023
Во утринските часови се пристигнува во Сарајево доколку се спремни собите во хотелот прво се сместуваме во Хотел, во спротивно се продолжува веднаш со локалниот водич на разглед низ центарот на градот, Себиљ, Башчаршија, Народниот театар, Мостовите на Миљацка, Катедралата на светото срце Исусово итн…Со патниците кои ќе доаѓаат на факултатива продолжуваме кон Тунел Спаса (неизбежна туристичка атракција на градот, музеј во кој се зачувани бројни експонати од време на опсадата на Сараево) како и  разглед до Врело Босне, едно од најпознатите обележја на Босна и Херцеговина, кое се наоѓа на периферијата на Сараево покрај Илиџа. Слободно време за кафенце покрај изворите на реката Босна. По разгледите се врќаме во градот. Слободно време за прошетки и индивидуални активности. Ноќевање.

31.12.2023
Појадок. По појадокот се оди према Мостар (факултатива), имаме околу час и половина за возење. Попатно застанување за фотографирање во Јабланица (мостот кај ‘битката на Неретва’). Па се упатуваме кон местото каде што се мешаат убавината на природата, архитектурата и историјата oддалечено 12 км од Мостар, ВРЕЛО БУНА, извор на реката Буна. Изворот на реката Буна е пример за карстна река и е eден од најголемите и поубавите извори ширум Европа. Водата тече низ пештера која е дел од карпа висока 200 метри a Буна е лева притока на реката Неретва. Местото е фантастично, богато со ресторани и кафетерии покрај реката, а доколку барате мир дефинитивно овде ќе го најдете. Групата ќе има слободно време за прошетка, фотографии и останати активности. По разгледите продолжуваме кон МОСТАР. Како град претставува административен центар на кантонот Херцеговина и е изграден покрај реката Неретва. По пристигнување се прави прошетка низ стариот дел на градот, чаршијата, мостот на Неретва. Ќе имате можност за ручек или кафе во автентичен стил во старата чаршија со поглед према “Стариот мост” кој претставува симбол на градот Мостар но и на Босна и Херцеговина. Во договорено време со водичот со групата се враќаме назад во Сараево.
Вечерта ДОЧЕК НА НОВА ГОДИНА !!!  Ноќевање.

01.01.2024
По појадокот во хотел, групата се упатува кон Босанските пирамиди. Пред повеќе од 10 години, во Босна беше пронајдено големо откритие кое го шокираше светот, особено историчарите и археолозите. Босанските Пирамиди беа пронајдени од страна на Др.Семир Османагич и тие го дигнаа во врвот на неговата кариера. Босанските пирамиди се наоѓаат во близина на градот Високо, а според најновите истражувања датираат од предбиблиската историја. Најголемата пирамида е Пирамидата на Сонцето и е прва од тој вид во Европа, додека Пирамидата на Месечината и Пирамидата на Босанскиот Змеј, се значително помали. Под  пирамидите се пронајдени три подземни одаи и мало сино езеро. Езерото содржи чиста, стерилна вода, без бактерии, алги, печурки, микроорганизми, животни, мов и кал. Ја нарекуваат жива вода, затоа што го прочистува телото. Тоа значи дека тие објекти всушност се „одаи за прочистување“ и тука телото побрзо се регенерира и болестите исчезнуваат. Покажано е дека просториите под пирамидите имаат лекувачки моќи поради големото ниво на јонизација.

По посетата се упатуваме кон Македонија со што патниците кои не доаѓаат на оваа факултатива ќе бидат информирани од водичот за место и време на поаѓање од Сараево.

Откако ќе се собере цела група продолжуваме. На околу 20 км пред границата со Р.Србија ќе пристигнеме во Вишеград и прво правиме посета на ‘Андричград’ град и културен центар кој се наоѓа на самото устие на реките Дрина и Рзав, изграден по иницијатива на Емир Костурица. Потоа со групата се упатуваме кон разглед на Мостот на Дрина (околу 15 минути се задржуваме за фотографирање). Прекрасен град каде туристите ќе имаат прилика да крстарат по Дрина и да се запознаат со природните и историски убавини на градот. По разгледите поаѓање према Македонија. Пристигнување во Македонија во вечерните часови.

 

Промо Цена – 139 ЕУ за резервации до 30.11.2023

Редовна Цена – 149 ЕУ

 

Во цената е вклучено
Сместување во хотел 4* во Сараево / 2 ноќевања со појадок
Превоз на дадената релација (Битола, Прилеп, Росоман, Велес, Скопје, Куманово)
Tуристички придружник за време на целото патување
Разглед на Сараево со локален водич
Посета на Вишеград
Посета на Андричград

Во цената не е вклучено
Патничко осигурување (информации во агенција)
Туристичка такса 1,5 € по ден по лице која се плаќа задолжително во автобус

Факултатива 55 € пакет  (Тунел Спаса, Врело Буне, Јабланица, Мостар, Врело Босне) Заштеда 5 €

Факултатива Мостар-Благај 40 €

Факултатива Тунел Спаса-Врело Босне 20 €

Факултатива Босански Пирамиди 25 €

Крстарење по Дрина во Вишеград 10 €

За реализација на овој аранжман, потребен е минимум од 40 патнициво спротивно, крајниот рок за известување околу евентуален отказ на аранжманот е најкасно 5 дена пред датумот на поаѓање.

Организаторот на патувањето го задржува правото за измена на редоследот на поедини содржини во програмата.

Патувањето може да биде со валидна лична карта

Доколку дојде до непредвидена „виша сила“ за нереализирање на патувањето, поради ситуации кои агенцијата не можела да ги предвиди, уплатените средства ќе бидат вратени на клиентот.

Доколку патувањето се реализира според планираното и нема никакви пречки за негова реализација, а дојде до откажување од страна на патникот, тогаш откажувањето ќе се реализира во согласност со општите услови за патување.

Со потпишување на договорот за патување, патникот е должен да го прифати местото во автобус кое ќе му го додели агенцијата. Дополнителни промени не е можни. Агенцијата го прави распоредот на седење, земајќи ги во предвид постарите лица, семејствата со мали деца, трудници, како и периодот на уплатата. Ако патникот сака да резервира одредено седиште, при уплатата во агенцијата може да доплати 10 евра по лице и да бира седиште (освен првиот ред, кој е резервиран за персоналот).

Сараево, БИХ
петок, декември, 29, 2023
5 dena 2 noki
40
€149.00

НОВАА ГОДИНА 2024

АВТОБУС
29.12.2023-02.01.2024

€149.00
по возрасен

Распродадено

Надминат е бројот на лица