TA Turist BitolaTA Turist Bitola
Заборавена лозинка?

Сарајево 🚌

 

1 ден   30.12.2022     МАКЕДОНИЈА – БОСНА
Состанок на групата во 18.00 часот и заминување за Босна преку граничен премин Табановце. Попатни паузи и царински формалности.

2 ден 31.12.2022     ВИШЕГРАД – САРАЕВО
Пристигнување во Босна во раните утрински часови и посета на Вишеград кој се наоѓа во котлина долж течението на реката Дрина. Во градот се наоѓа мостот опишан во Андриќевата книга „Мостот на Дрина“, кај месното население познат едноставно како „на Дрини ћуприја“. Потоа заминување за Сараево. Сместување во хотел. По кратка пауза средба со локален водич и пешачка тура, панорамско разгледување на градот, веднаш до Олимпиското село и возење по патот кон Источно Сараево (интересна демаркациона линија на Федерацијата БиХ и РС) – кратка посета на овој мал град кој постојано се гради и го зголемува населението за 25.000 жители и панорамско возење низ улицата Спасовданска. Продолжување на возењето и целиот пат до Враца, и прекрасна глетка -панорама на градот од комплексот Партизански гробишта – Меморијален парк во Враца. на Бентмбаша и туристичка тура со водич до стариот дел на градот (мал Ерусалим на Балканот- како што Евреите го дадоа своето име)… јавен и привлечен- најпосетуваната фонтана Себиj. Во посета на само 300-400 метри. Православна стара црква (најстарото светилиште ), Католичка катедрала-срца Исосовo,. Гази Хусреф беговата џамија, Синагога..латинска парохија (место на убиство на австро-унгарскиот престолонаследник Франц Фердинанд и неговата сопруга Софија). Факултативна посета на Тунелот на спасот.
Враќање во хотелот. Слободно време. Дочек на плоштад со богата музичка програма. Ноќевање.

3 ден 01.01.2023     МОСТАР  – ЈАБЛАНИЦА – КОЊИЦ
Во раните утрински часови факултативна посета на Титовиот Бункер – најчуваната тајна во Југославија, која своевремено претставува најскапа инвестиција од тој карактер во светот. Најмалата касарна во Југослави со најголемата скриена тајна – Титовата Арка – нуклеарен бункер, доживување кое не смеете да го пропуштите. Потоа заминување за Мостар. Разглед на стариот дел од градот и Стариот Мост.  Враќање во Сараево во попладневните часови. Слободно време…. Ноќевање.

4 ден 02.01.2023     САРАЕВО – МАКЕДОНИЈА
Појадок. По појадокот одјавување од хотелот и посета на Шопинг Центар или слободно време на Баш Чаршија.
Потоа заминување за Македонија околу 15,00 часот . Пристигнување во Македонија во раните утрински часови.

 

6.900 денари, цена за уплата до 20.11.2022            
7.500 денари, редовна цена

 

ЦЕНАТА ВКЛУЧУВА:
Превоз на дадената релација
2 ноќевања со појадок во хотел со 3* / 4*
Посета на Вишеград,
Разглед на Сараево со локален водич
Организација и водство на групата

ЦЕНАТА НЕ ВКЛУЧУВА:
Факулативно речно крстарење по Дрина  5€
Факулатативна посета на Мостар, Јабланица и Титовиот бункер 35€
Туристичка такса 2€

 

За изведување на овој аранжман – потребен е минимум од 40 патници.
Доколку тој број на платежни патници ( 40 лица ) не се исполни, агенцијата органиатор на патувањето има право да го откаже овој аранжман а патниците ќе бидат известени најкасно до 5 дена пред денот на поаѓање.

За отказ на резервација важат следните услови:
– за отказ до 30 дена пред патувањето се задржува 30% од сумата
– за отказ 29 до 15 дена пред патувањето се задржува 50% од сумата

Патниците се должни во секое време да внимаваат на својата и безбедноста на сите во групата, како и да ги почитуваат дадените насоки и препораки за однесување во автобус од страна на организаторот.

Доколку дојде до непредвидена „виша сила“ за нереализирање на патувањето, поради новонастанати ситуации кои агенцијата не можела да ги предвиди, уплатените средства ќе бидат вратени на клиентот.

Доколку патувањето се реализира според планираното и нема никакви пречки за негова реализација, а дојде до откажување од страна на патникот, тогаш откажувањето ќе се реализира во согласност со општите услови за патување.

Агенцијата го задржува правото за измена на редоследот на поедини содржини во програмата (застој во сообраќај, локални штрајкови, локални предупредувања, каснење на патници, непочитување на сатница закажана однапред од страна на агенцијата.

Патувањето се одвива според новите пропишани протоколи за работа со туристички групи. – деца до 12 години со 2 возрасни имаат 30% попуст.

Во согласност со одредбите на Законот за туристичка дејност, за ова патување
Важат Општите услови на СКТМ и ТА ТУРИСТ ( прочитај ги тука )