TA Turist BitolaTA Turist Bitola
Заборавена лозинка?

Албанија

Република Албанија — медитеранска и балканска земја во југоисточна Европа. Се граничи со Црна Гора на север, со Косово на североисток, Македонија на исток, и со Грција на југ, има брег на Јадранско Море на запад, и брег на Јонско Море на југозапад. Главен град е Тирана, кој воедно е и најголем град во државата. Албанија е мултиконфесионална, мултикултурна и мултиетничка земја. Најголениот дел од населението се етнички Албанци, но има и  бројно грчкомакедонскоромсковлашкоцрногорско и др. население. Албанија е членка на НАТО и земја-кандидат за членство во ЕУ.