TA Turist BitolaTA Turist Bitola
Заборавена лозинка?

Бургас

Бургас се наоѓа во Источна Бугарија. Градот е најголемото пристаниште во земјата. Бургас, исто така, има свој аеродром. Првото име на градот доаѓа од Антиката, кога Римјаните го нарекле Деултум. Во средниот век Бургас носи друго име - Пиргос. Во 17-от век му било дадено сегашното име. Интересни знаменитости во градот се Регионалниот историски музеј и Уметничката галерија, етнографски музеj-Морската градина. Оддалеченост: Софија-Бургас-389 км. Пловдив-Бургас-272 км. Варна-Бургас-134 км.
Бургас обезбедува одлични можности за практикување на водни спортови, параглајдерство и качување (Морската градина).
Фестивал на песочни скулптури во Бургас Знаменитости во Бургас Морската градина Морската градина во Бургас е веднаш над централната градска плажа. Неговата градба започнала во далечната 1910 година од страна на архитектот Георги Духтев. Неговата област е 600 хектари. Во март 2010 година, бугарската влада ја префрли сопственоста на историското јадро на морската градина во Бургас со површина од 8.5 хектари бесплатно на општината Бургас. Во летниот театар, кој се наоѓа во Морската градина, се одржува Меѓународниот фолклорен фестивал годишно. Регионален историски музеј Црквата Света Богородица Црква Св. Иван Рилски Црквата Св. Кирил и Методиј, изградена во 1895 г. Ерменска црква Уметничка галерија "Петко Загорски" Куќа-музеј "Петja Дубарова" Споменикот на ослободителите Археолошкиот музеј Етнографскиот музеј Природонаучен музеј