TA Turist BitolaTA Turist Bitola
Заборавена лозинка?

Велинград

Велинград се наоѓа во западниот дел на долината Чепино во близина на границата помеѓу Родопите и Рила. Велинград има поволна клима за лекување на разни болести. Градот е богат со минерални извори и е рангиран меѓу првите од најпосетуваните бугарски градови. Се верува дека Орфеј некогаш живеел во овие земји. Постојат и докази дека регионот бил населен со тракиски племиња во периодот VI-V c. Тогаш овој регион бил заробен од Римјаните, за кои исто така сведочат археолошки наоди. Историјата на Велинград е богата и многу интересна. Градот е создаден со спојување на три села: Каменица, Чепино, Ладжене. Интересни обележја се: изворот Клептуза, пештерата Лепеница, тврдината Цепина... Има околу 80 извори со температура на водата помеѓу 28 и 86 степени. Постои централна градска плажа со неколку базени, вклучувајќи и бројни спа објекти со минерална вода. Во 2008 година Велинград беше прогласен за спа центар на Балканот. Оддалеченост: Софија - Велинград - 130 км. Пловдив - Велинград - 82 км. Знаменитости за посета Изворот Клептуза Историски музеј

Сортирајте ги резултатите по:

Maxi Park 5*
Велинград БУГАРИЈА

0 Оцени

  • Базен со минерална вода
  • Надворешно џакузи
  • Финска и билна сауна
  • Јодна соба, амам

цена од€1319.00 ИЗБЕРЕТЕ

Maxi Park Spa 5* 🚕
Велинград БУГАРИЈА

0 Оцени

  • топли минерални базени
  • 3 внатрешни базени
  • 1 солен базен

цена од€72.00 ИЗБЕРЕТЕ

Сортирајте ги резултатите по: