TA Turist BitolaTA Turist Bitola
Заборавена лозинка?

Кушадаси

Кушадаси е едно од најпопуларните летувалишта во Турција.
Се наоѓа на западниот брег на Турција 90 км јужно од Измир, и е познат како еден од најатрактивните градови во Егејот.
Иделно место за туристите кои бараат нешто повеќе од море и плажа.
Кушадаси има типична медитеранска клима со топли лета и благи зими, поради што има многу долга туристичката сезона.
Градот е облеан во сончевина 300 дена во годината.
Важни информации:
Плажа(Ladies Beach)
Женска плажа ( Ladies Beach ) е плажа во Кушадаси, Aydın провинција, Турција.
Плажата е песочна. Турското име, Kadınlar Denizi,
Аква парк (Adaland)
Воден парк со тобогани, базени, рафтинг возење плус пливање со делфини....
Аква парк  (Atlantis Aqua)
Аква парк во Согукак, Кушадаси, нуди разновидни водопади и базени, плус брза храна и бар.
Аква парк  (Tortuga Pirate Island Theme Park)
Воден парк во Согукак, Кушадаси, пиратски тематски отворен воден парк има тобогани, базени и детска област, ресторан....
Güvercinada
Güvercinada е полуостров во западна Турција, поврзан со копното на Кушадаси од провинцијата Ајдин преку релативно тесен премин со должина од 350 метри, и покрај тоа што некогаш бил остров.
Памуккале (Pamukkale)
Во областа Денизли се наоѓа Памуккале, единствената “ бела планина“познатa по минерално термални води кои течат по белите травертински тераси на ридот.
Се наоѓа во Хиераполис, антички римски град основан околу 190 год. п.н.е. Урнатините вклучуваат добро сочуван театар и некропола со саркофази кои се протегаат за 2 км.......
 
Ефес
Во минатото бил познат како Неаполис, Нов Ефес и Scala Nuova.
Во античко време, на местото на денешен Кушадаси, се наоѓал античкиот град Неаполис, кој бил под управа на тогашниот најсилен град во Средоземјето Ефес
Во непосредна близина на Неаполис, се наоѓале градовите Маратензион и Пигала, кои наводно ги основаа болните војници на кралот Агамемнон во текот на Тројанската војна.
Со самото слабеење на Ефес, почнува и мрачното и крваво време за Неаполис кое трае сè до Средниот век
До 15. век градот (Scala Nuova) бил под управа на трговците од Венеција и Џенова.
Во 1413 година Турците, предводени од султанот Мехмед Челебија, го освојуваат и ограбуваат градот, кој од тогаш е под власт на Турција.
Куќата на Богородица (Natural Park of the Virgin Mary)
Мирен, шумски парк со античка зграда се верува дека е последниот дом на Дева Марија.
Мајка на Исус Христос и сопруга на Јосиф. Марија е позната и како Дева Марија, Светата Мајка, Мадона, Блажена Марија.
Куќата на Дева Марија е католичко и муслиманско светилиште кое се наоѓа на планината  Коресос во близина на Ефес, 7 км од Селчук….
Базилика Св. Јован (Basilica of St. John)
Базиликата Св. Јован е изградена од Јустинијан I во 6 век……
Иса Беј Џамија во Селчук, (İsa Bey Mosque)
Џамијата е изградена во 1374-75 година, е една од најстарите и најимпресивните дела на архитектонската уметност што останала во областа Анатолија, се наоѓа на периферијата на Селчук..
Храмот на Артемида (Temple of Artemis)
Храмот на Артемида или Артемисија, исто така познат како Храмот на Дијана, бил грчки храм посветен на божицата Артемида.
 Се наоѓа во Ефес…….
   
Ноќниот живот во Кушадаси е посебна “приказна“
Во многуте дискотеки, кафичи, кафетерии....
 

Сортирајте ги резултатите по:

Albora Hotel 3*
Кушадаси ТУРЦИЈА

0 Оцени

 • 1 км од центарот на Кушадаси
 • 10 ноќи / ноќевање со појадок
 • 1 км до плажата

цена од€325.00 ИЗБЕРЕТЕ

Aqua Fantasy 5* Кушадаси ТУРЦИЈА

0 Оцени

 • 7 км од центарот на Кушадаси
 • 10 ноќи / Се вклучено
 • сопствена плажа
 • цена од€975.00 ИЗБЕРЕТЕ

Ayma Resort 4*
Кушадаси ТУРЦИЈА

0 Оцени

 • 2км од центарот на Кушадаси
 • 10 ноќи / Полупансион
 • 150 метри до плажата

цена од€299.00 ИЗБЕРЕТЕ

Batihan Resort 4*
Кушадаси ТУРЦИЈА

0 Оцени

 • 7 км од центарот на Кушадаси
 • 10 ноќи / Се вклучено
 • сопствена плажа

цена од€715.00 ИЗБЕРЕТЕ

Blue Sea 3*
Кушадаси ТУРЦИЈА

0 Оцени

 • 3 км од центарот на Кушадаси
 • 10 ноќи / полупансион
 • 200 м до плажата

цена од€299.00 ИЗБЕРЕТЕ

Dabaklar 4*
Кушадаси ТУРЦИЈА

0 Оцени

 • Во градот Кушадаси
 • 10 ноќи / Полупансион
 • 250 м до градската плажа

цена од€328.00 ИЗБЕРЕТЕ

Grand Blue 4*
Кушадаси ТУРЦИЈА

0 Оцени

 • 3 км од центарот на Кушадаси
 • 10 ноќи / Се вклучено
 • сопствена плажа

цена од€793.00 ИЗБЕРЕТЕ

Ogerim 2*
Кушадаси ТУРЦИЈА

0 Оцени

 • 600 м од центарот на Кушадаси
 • 10 ноќи / ноќевање со појадок
 • 1,2 км до плажата

цена од€195.00 ИЗБЕРЕТЕ

Omer 4*
Кушадаси ТУРЦИЈА

0 Оцени

 • 4 км од центарот на Кушадаси
 • 10 ноќи / Се вклучено
 • сопствена плажа

цена од€780.00 ИЗБЕРЕТЕ

Ozka 3*
Кушадаси ТУРЦИЈА

0 Оцени

 • 400 м од центарот на Кушадаси
 • 10 ноќи / ноќевање со појадок
 • 1 км до плажата

цена од€208.00 ИЗБЕРЕТЕ

Sealight Resort 5*
Кушадаси ТУРЦИЈА

0 Оцени

 • Ексклузивен 5* хотел
 • Ултра се вклучено
 • 20 метри до плажата

цена од€170.00 ИЗБЕРЕТЕ

Topalan 2*
Кушадаси ТУРЦИЈА

0 Оцени

 • 300 м од центарот на Кушадаси
 • 10 ноќи / ноќевање со појадок
 • 400 м до плажата

цена од€247.00 ИЗБЕРЕТЕ

Сортирајте ги резултатите по:

Турција 9 дена 🚌 09/06/2022 - 17/06/2022

по лице€489.00
 • 1 ноќ полупансион Кушадаси
 • 1 ноќ полупансион Карахајит
 • 3 ноќи се вклучено Мармарис
 • 2 ноќи се вклучено Саримсакли