TA Turist BitolaTA Turist Bitola
Заборавена лозинка?

Закинтос

Закинтос Островот Закинтос, или како што се уште се нарекува Занте, е трет по големина остров во Јонското Море. Главниот град и пристаниште на островот е исто така наречен Закинтос. Венецијанците го нарекувале "Цветот на Истокот", а според легендата островот го носи името на синот на легендарниот аркадијски вожд Аркадиј Закинтос. Островот е една од најпопуларните туристички дестинации во Грција со прекрасена смарагдна боја на морето, а географската положба овозможува посета и на други острови во Јонското Море. Зелените ридови, покриени со цвеќе во пролет и рано лето, со белите карпи, надвиснат над тиркизна вода, и со некои од најдобрите плажи Закинтос е еден од најпознатите и најубави грчки острови, каде ноќниот живот е прилично динамичен . Убавините на островот може да се истражат со изнајмување на автомобили. За повеќето посетители, главната атракција на островот е плажите кои се меѓу најдобрите во Грција, како и ефтиниот и секојдневен ноќен живот. Важни информации Валута: Евро (EUR) Во лето, повеќето продавници се отворени од 08:00-12:00 и од 16:00-20:00 часот. Телефони за итни случаи - 2695 – 28341 Помош за итни случаи - 2695 - 23 166 Туристичка полиција - 2695 – 22550 Телефонски кодови : +30 Провинција / остров код: 26950 Речиси сите жители на островот зборуваат течно англиски, многу зборуваат германски, а особено во северниот дел и некои зборуваат италијанскиот јазик.