TA Turist BitolaTA Turist Bitola
Заборавена лозинка?

Израел

Главен град: Ерусалим Најголем град: Ерусалим Службен јазик: хебрејски, арапски Население: 7 869 900 Површина: 20 770км2 Валута: Шекел (ILS) Временска зона: GMT + 2 Се граничи со: Либан на север, Сирија на североисток, Јордан на исток, Црвеното Море на југ, Египет на југозапад, и Медитеранот на запад. Просечен животен век: 76,46 години за мажи и 83,32 години за жени. Религија: Евреи, муслимани и христијани. Главен град: Ерусалим (746.300 жители, и заедно со населбите 1.264.640 жители - според податоците од 2007 година). Поголеми градови: Тел Авив (390.400 жители) Хаифа (265.900 жители) Ришон ле Цион (224.500 жители), Ашдод (207 300 жители) и други. - според податоците за 2007 година. Реки: Јордан, Ајалон, Лахиш, Харод, Таниним и Кишон. Највисокиот врв: Мерон (1.208 м) Парламентарна република. Шеф на државата - претседател, избран за седумгодишен мандат од парламентот на земјата - Кнесет. Има 120 места и е законодавно тело во Израел. Извршната власт во земјата ја спроведува влада предводена од премиер.