TA Turist BitolaTA Turist Bitola
Заборавена лозинка?

Истанбул

Приказната продолжува за Византион... Византија... Константинопол... Цариград... Истанбул... единствена метропола во Светот која се наоѓа на два Континента, Европа (Тракија) и Азија (Анадолија)... Главниот град на 3 империи ќе ве освои бидејќи е многу повеке од само име од историјата. Ова е еднинствениот град кој поврзува 2 континенти, град на спротивности и на извонредни традиционални вредности. Многумина го нарекуваат „Главниот град на светот“, други пак „Мостот помеѓу Европа и Азија“. Сепак, Истанбул е најголемиот град во Турција и еден од најголемите градови во светот, со население од над 13 милиони жители .

10 интересни факти за Истанбул

1. Во Средниот век, кога Истанбул бил дел од Отоманската Империја, во градот имало преку 1.400 јавни тоалети, во време кога тоалети не постоеле дури ни во кралските палати во најголемите европски кралства.

2. Во Истанбул е изградено третото најстаро метро во светот, кое постои од 1875 година. Постари се само метрото во Лондон (1863) и во Њујорк (1868).

4. Четирите бронзени коњи кои денес ја украсуваат катедралата Сан Марко во Венеција биле украдени од Истанбул во 13. век од Крстоносците.

5. Агата Кристи го напишала својот познат роман „Убиство во Ориент Експрес“ во хотелот Пера Палас во Истанбул, откако самата била патник на познатиот воз кој сообраќал од Париз до Истанбул во периодот од 1883 до 1977 година.

6. Големиот пазар во Истанбул (Капали Чаршија) е најголемиот покриен пазар во светот, со преку 3.000 продавници.

7. Истанбул зафаќа површина колку државата Белгија, со речиси еднаков број население.

8. Речиси без исклучок, сите жители на Истанбул се жалат еден за друг, за сообраќајниот метеж, за начинот на кој се прават работите итн., но никој не сака да си замине оттаму.

9. „Почвата и камењата во Истанбул се златни“. Оваа позната парола од 50-те години на 20. век донела огромен број луѓе од селата во овој магичен град.

10. Во Истанбул се наоѓа најголемата црква-џамија (Света Софија) во светот и единствената која служи како музеј за испреплетеното влијание помеѓу двете доминантни религии во регионот.

Застапени се скоро сите спортови во овај велеград

Еден од градпвите во светот кој изобилува со историја

Интернационални ресторани, ноќни клубови, национални ресторани,  

Сортирајте ги резултатите по:

Истанбул 06/09/2023 - 11/09/2023

по лице€159.00
 • Автобус 🚌
 • 3 ноќевања со појадок
 • Разглед на Истанбул
 • Крстарење по Босфор

Истанбул 19/10/2023 - 23/10/2023

по лице€159.00
 • Автобус 🚌
 • 3 ноќевања појадок
 • Крстарење по Босфор
 • Разглед на Истанбул

Истанбул ✈️ 17/11/2022 - 20/11/2022

по лице€389.00
 • Факултативно Топ Капи
 • Факултативно Долмабахче
 • Хотел 4*
 • 3 ноќевања со појадок

Истанбул 2 ноќи 🚌 08/09/2022 - 11/09/2022

по лице€99.00
 • Посета на Аја Софија, Сината Џамија
 • Посета Капали Чаршија
 • Посета на трговскиот центар Форум
 • 2 ноќевања со појадок

Истанбул 3 ноќи 🚌 07/12/2022 - 11/12/2022

по лице€129.00
 • 5 дена 3 ноќевања
 • Факултативно Топ Капи
 • Факултативно Крстарење-Босфор
 • Факултативно Туркуазу Аквариум

Истанбул 3 ноќи 🚌 16/11/2022 - 20/11/2022

по лице€129.00
 • 5 дена 3 ноќевања
 • Факултативно Топ Капи
 • Факултативно Крстарење-Босфор
 • Факултативно Туркуазу Аквариум
 • Факултативно Долма Бахче Сарај
 • Факултативно Топ Капи, Аја Софија
 • Факултативно Аквариумот
 • Факултативно Крстарење по Босфор

Истанбул 🚌 29/12/2022 - 02/01/2023

по лице€149.00
 • Автобуски превоз
 • 3 ноќевања со појадок
 • Факултативно крстарење
 • Факултативно Дочек во ресторан

Истанбул 🚌 09/03/2023 - 13/03/2023

по лице€129.00
 • Автобус
 • 2 ноќевања со појадок
 • Разглед на Истанбул
 • Крстарење по Босфор