TA Turist BitolaTA Turist Bitola
Заборавена лозинка?

Корча

Ова е шести град по големина во Албанија. Сместен е на висорамнина на надморска височина од 850 м, обиколена од планината Морава. Корча е еден од најголемите и најважните културни и економски центри на Албанија. Музејот за образование (се наоѓа во зградата каде што беше отворено првото албанско училиште во 1887 година) до Националниот музеј на средновековна уметност и куќата на познатиот сликар Ванѓуш Мио. Џамијата Илијаз Мирахори е една од најстарите џамии во Албанија. Ја изградил Иљаз Хоџа во 1484 година. Православната катедрала „Воскресението на Христос“ била изградена од Грција во 1995 година за да ја замени историската катедрала „Свети Ѓорѓија“, која беше уништена од комунистичките власти во 1968 година. Покрај музеите и спомениците, Корча е домаќин на најголемиот карневал во Албанија, кој се одржува пред православниот Велигден. Во слободно време можност за ручек, пробајте ги  традиционалните: пита (лакрор), јагнешко на скара и палачинки (петула те фшира), додека слушате серенада.. По ручекот можност за посета на Бира Корча, производители на едно од најдобрите пива во Албанија.Можете да ги вкусите нивните пива и да видите зошто оваа пиварница добива одлични критики.

Сортирајте ги резултатите по:

по лице€229.00
  • Влезници за Музејот и Хераклеа
  • Посета на Преспа и Ручек
  • Посета на Музејот во Корча
  • Посета на фабриката Beer Корча