TA Turist BitolaTA Turist Bitola
Заборавена лозинка?

Кратово

Кратово — град во североисточна Македонија сместен во грлото на изгаснат вулкан.
Претставува еден од најстарите градови во Македонија и на Балканот.
Постојат повеќе примери за изворот на името на градот Кратово.
Името Кратово доаѓа од местоположбата на градот, кој лежи на вулканска подлога, односно вулкански кратер.
Според преданието, градот го добил името по зборовите „кират-ова“, по името на тврдината на бреговите на Кратовска Река урната од Османлиите.
Во времето на Византија, градот е наречен „Коритос“ или „Коритон“.