TA Turist BitolaTA Turist Bitola
Заборавена лозинка?

Крушево

 
Крушево е град во западниот дел на Република Македонија во пазувите на Бушева Планина..
Над градот се наоѓа познатиот споменик Македониум.
Со околу 1.300 метри надморска височина, Крушево претставува единствениот планински град во Македонија и еден од највисоките градови на Балканот.
Крушево лежи на западниот планински раб на Пелагонската Котлина во изворишниот плиток долински дел на Крушевска Река.
Оваа река го дели градот на два дела: поголем на левата и помал на десната страна.
Куќите во градот се поставени амфитеатрално.
Поради специфичната морфопластика, Крушево се смета за типично планинско гратче, кое има просечна надморска височина од 1300 метри, па затоа се смета за највисокото гратче на Балканскиот Полуостров
Оддалечено е 25 километри северно од Демир Хисар 32 километри западно од Прилеп и 52,5 километри северно од Битола.
Просечно годишно во Крушево се јавуваат 178 мразни дена. Просечниот датум на есенскиот мраз е 25 октомври а најраниот есенски мраз е забележан на 22 септември.
Просечниот датум на пролетниот мраз е 21 април, а најдоцниот пролетен мраз е забележан на 13 мај.
 
     

Сортирајте ги резултатите по:

Montana Palace
Крушево МАКЕДОНИЈА

0 Оцени

  • хотел * * * *
  • во Крушево
  • 10 минути до центарот

цена од€0.00 ИЗБЕРЕТЕ

Крушево🚌 Крушево МАКЕДОНИЈА

0 Оцени

  • 2 полни пансиони
  • Автобуски превоз
  • 17-19.01.2022

цена од€64.00 ИЗБЕРЕТЕ