TA Turist BitolaTA Turist Bitola
Заборавена лозинка?

Мелник

Мелник се наоѓа во југозападна Бугарија, во подножјето на планината Пирин. Градот е изграден во антиката. Мелник е најмалиот град во Бугарија, градот е атрактивен туристички центар. атрактивен со старите куќи, легендарна историја, неверојатната природа и ароматичните вина. Мелник ги фасцинира туристите со песочните гребени (дини), атрактивни стари куќи со богата архитектура, прекрасните предели и прекрасното црвено вино. Градот е прогласен за културен и историски резерват. Интересни обележја во градот се: Градскиот историски музеј, Куќата Кордопулов. Во близина на градот е манастирот Рожден, областа Рупите, Софија - Мелник - 176 км.