TA Turist BitolaTA Turist Bitola
Заборавена лозинка?

Опатија

Уште на почетокот на 19 век, Опатија и нејзиното прекрасно крајбрежје го привлекоа вниманието на европскиот свет. Географската положба на градот, сместен помеѓу јадранскиот брег и живописните карпи на планината Учка, го прави едно од првите приморски одморалишта на Балканот. И какво поморско одморалиште! Во никој случај не е инфериорен во однос на оние кои се појавија во исто време на италијанскиот и францускиот медитерански брег. Опатија својата слава ја должи на големиот трговец и ѕидар Игнасио Скарпа, кој живеел и работел во соседна Риека во 19 век. Уморен од метежот и вревата на големиот град, тој се вљубува во мирот и тишината на непознатото рибарско село, кое се наоѓа на околу 15 километри од раздвижениот град. Во 1844 година купил неколку хектари земја и ја изградил својата летна резиденција - Вила Ангиолина, именувана по неговата сопруга Анџелина. Вила Ангиолина Познат како голем патник и љубител на природата, Игнасио Скарпа околу својата резиденција формираше прекрасна градина со растенија од целиот свет - Азија, Јужна Америка, Австралија и Нов Зеланд. Меѓу стотиците егзотични растенија е и јапонската Камелија (Camellia Japonica), која со текот на времето стана симбол на Опатија. До денес, Вила Ангиолина и нејзиниот соседен парк се меѓу најпознатите знаменитости на јадранскиот брег. Во комплексот се наоѓа најстариот објект во Опатија - црквата „Св. Јаков“, која датира од XV век. Камелија Јапонија Како англиските барони - и семејството на Игнасио Скарпа направи се за да го промовира селото (дотогаш беше населено со околу двесте жители) - организираше раскошни прослави во новоизградениот дворец, поканети достоинственици од европските влади, го привлече вниманието на печатот. . Кога Игнасио Скарпа починал во 1869 година, неговиот син ја претворил вилата Ангиолина во луксузен санаториум кој го посетувале многу великани. Денес, тоа е седиште на Хрватскиот музеј за туризам. Вила Ангиолина - постер од почетокот на XX век Со текот на годините, многу богати Европејци дојдоа во Опатија, меѓу кои и хабсбуршкиот император Франц Јозеф и неговата сопруга, добро познатата и многу сакана царица Елизабета или Сиси, како што сите со љубов ја нарекуваат. Нив ги привлекува прекрасната природа, угледот на климата, која лечи многу болести, и на крај, но не и најмалку важно, луксузните хотели кои биле изградени кон крајот на деветнаесеттиот век. Денес, романтиката од овие рани години во развојот на туристичкиот град е зачувана во стилскиот ентериер и прекрасните градини на неколку хотели, вклучувајќи го и хотелот Кварнер - првиот голем хотел во Опатија, изграден во 1884 година. Хотел „Кварнер“ - почеток на XX век Во пристаништето Опатија не можат да се видат толку големи и сјајни јахти како на француската ривиера, но во однос на раскошните прослави, градот не е инфериорен во однос на Азурниот брег. Како и пролетните фестивали на ривиерата, тука и во соседна Риека се одржуваат раскошни карневали, кои импресионираат со нивните бои, маски и расположение. Секоја сезона има свој раскошен празник - маскенбал карневал во рана пролет, каде главни ликови се таканаречените „звончари“, слични на нашите мумичари; фестивалот посветен на царската величина на Опатија од XIX и почетокот на XX век - во лето. Во оваа маскирана парада - реплика на прославите што ги одржаа европските великани овде, оживува атмосферата на раскошни фустани, перики, царски војници со зачудувачки мустаќи и бакенбари, атрактивни „дами на ноќта“ во тесни корсети. . И наесен има саем за плодност, рекреирање на традициите и ритуалите од регионот и дегустација на еколошки производи. Постер на пролетниот карневал во Опатија и Риека во 2016 година Прошетки по долгото морско шеталиште, романтиката на прекрасната природа, удобноста на луксузните хотели, бројните концерти и филмски фестивали на отворено - се дел од уникатната атмосфера на Опатија - вистински скапоцен камен на јадранскиот брег.