TA Turist BitolaTA Turist Bitola
Заборавена лозинка?

Охрид

Охрид град во југозападниот дел на Македонија.на источното крајбрежје на Охридското Езеро, кое по градот го носи и своето име.
Охрид и Охридското Езеро се едни од главните туристички места во Македонија.
Поради големиот број на цркви и манастири, градот е познат како Балкански и Европски Ерусалим
Охрид е познат и како „град на светлината“, што претставува буквален превод на неговото старо име, Лихнид.
Охридскиот регион е вклучен во светското наследство на УНЕСКО.
Современиот Охрид е наследник на античкиот Лихнид.
Според податоците, градот првпат се споменува 2.400 години пред новата ера Лихнид се наоѓал на патот Виа Игнација, наjстарата и наjзначаjната римска сообраќаjница на Балканот. 
Последната вест за Лихнид е веста за неговото разурнување.
Во еден земјотрес, кој според историските извори се случил на 29 и 30 мај 526 година, настрадале повеќе десетици илјади лица
Аеродромот Охрид се наоѓа на 9 км од градот, на магистралниот пат Струга–Кичево–Скопје. 
Должината на полетно - слетната патека е 2.550 м, а ширината 45 м. 
Капацитетот на Аеродромот е 300 патници на час.
Вкупниот аеродромски комплекс e со површина од 640.850м2, од кои 155.000м2 за полетно - слетната патека, спојниците, пристанишната платформа и сервисните патеки.
Градот и околината изобилуваат со културно историски знаменитости, Цркви, Манастири, Музеи, многу ранохристијански базилики како на пр.
 
Базиликата на Св. Еразмо (4 век)
Самуиловата тврдина (X/XI век)
Галерија на икони-Охрид
Завод за заштита на спомениците на културата и Народен музеј - Куќите на Робевци и Христо Узунов
Куќата на Христо Узунов
Музеј на словенската писменост (XVIII век)
Антички амфитеатар
Спомен куќата на Григор Прличев
Светиклиментовиот универзитет и археолошките наоѓалишта на Плаошник
Цркви и Манастири
Катедралата Света Софија (XI век)
Црква Св. Јован Канео (XIII век)
Црква Св. Климент и Св. Пантелејмон во Плаошник
Црква Св. Богородица Перивлепта
Црква Св. Богородица Каменско
Црква Св. Богородица Болничка
Црква Св. Богородица Пандонос
Црква Св. Ѓорѓија
Црква Св. Варвара
Црква Св. Димитриј
Црква Св. Климент Охридски
Црква Св. Константин и Елена
Црква Св. 40 Севастиски Маченици
Црква Св. Кузман и Дамјан
Црква Св. Никола
Црква Св. Никола Геракомија
Црква Св. Никола Болнички
Црква Св. Троица
Црква Св. Еразмо
Црква Лазарево Воскресение
Црква Св. Никола Чудотворец
Црква Свето Благовештение - Рача
       
  Спортски манифестации
Интернационален охридски пливачки маратон “Климе Савин” Св. Наум – Охрид
Мал охридски пливачки маратон; патека Горица – Охрид.
Меѓународна едриличарска илинденска регата.
Илинденска веслачка регата
 
 
Прличеви беседи – Денови на поетот Григор Прличев
ЕКО Фестивал
Mеѓународен фестивал од областа на екологијата и културниот туризам
Ден на Охридското Езеро
Балкански Фестивал на народни песни и игри
Mеѓународна музичко-сценска манифестација Охридско лето 
Меѓународен семинар за македонски јазиклитература и култура
Фестивал на фолк и поп музика Охрид фест
 

Сортирајте ги резултатите по:

Aqualina 4*🚕
Охрид МАКЕДОНИЈА

0 Оцени

 • 4 км од Охрид
 • Сопствени базени
 • 20 м од плажата

цена од€20.00 ИЗБЕРЕТЕ

Aqualina 4*🚕
Охрид МАКЕДОНИЈА

0 Оцени

 • Спортски терени
 • 2 надворешни базени
 • Соби со џакузи, сауна

цена од€129.00 ИЗБЕРЕТЕ

Belvedere 4*
Охрид МАКЕДОНИЈА

0 Оцени

 • 3 км до центарот на Охрид
 • 2 ресторани во Охрид
 • 100 м до плажата

цена од€1.00 ИЗБЕРЕТЕ

Desaret 3*
Охрид МАКЕДОНИЈА

0 Оцени

 • 12 км до центарот на Охрид
 • 2 ресторани
 • до плажата

цена од€24.00 ИЗБЕРЕТЕ

Klimetica 3*
Охрид МАКЕДОНИЈА

0 Оцени

 • 70м од плажа
 • услуга полупансион
 • бесплатен паркинг

цена од€21.00 ИЗБЕРЕТЕ

Laki Spa 4*
Охрид МАКЕДОНИЈА

0 Оцени

 • Надворешен базен
 • СПА центар
 • 200 м од езерото

цена од€40.00 ИЗБЕРЕТЕ

Lebed 4*🚕
Охрид МАКЕДОНИЈА

0 Оцени

 • 500 м до пристаниште
 • Бесплатен паркинг
 • 350 м до плажата

цена од€20.00 ИЗБЕРЕТЕ

Maiva & Spa 4*
Охрид МАКЕДОНИЈА

0 Оцени

 • Мини СПА центар
 • Бесплатен паркинг
 • 150 метри од плажата

цена од€25.00 ИЗБЕРЕТЕ

Maiva 4*🚕
Охрид МАКЕДОНИЈА

0 Оцени

 • 4 дена 3 полупансиони
 • 2 свечени вечери
 • Клима, интернет
 • Мини СПА центар

цена од€180.00 ИЗБЕРЕТЕ

Mizo 3*
Охрид МАКЕДОНИЈА

0 Оцени

 • 1 км до центарот на Охрид
 • Отворен базен
 • До плажата

цена од€23.00 ИЗБЕРЕТЕ

Park Golden View 4*
Охрид МАКЕДОНИЈА

0 Оцени

 • 3 км до центарот
 • надворешен базен
 • 10 м од езерото

цена од€42.00 ИЗБЕРЕТЕ

Park Lake 4*
Охрид МАКЕДОНИЈА

0 Оцени

 • 4 км од Охрид
 • Сопствен базен
 • 10 м од плажата

цена од€30.00 ИЗБЕРЕТЕ

Sileks 4*🚕
Охрид МАКЕДОНИЈА

0 Оцени

 • 4 км од Охрид
 • Сопствен базен
 • 10 м од плажата

цена од€26.00 ИЗБЕРЕТЕ

Сортирајте ги резултатите по: