TA Turist BitolaTA Turist Bitola
Заборавена лозинка?

Палеокастрица

Палеокастрица е одморалиште и општина во префектурата Крф. Население околу 4 395 жители (податоците од 2001 г.) и површина 48.379 км2. Името Палеокастрица преведено значи "Стариот замок". Палеокастрица е одморалиште со прекрасни плажи и ридести области. Главна знаменитост е манастирот Палеокастрица Св.Марија, кој датира од 1225 година. Самиот манастир е изграден врз остатоци од тврдина или замок, па оттука и значењето на името на градот. Манастирот бил уништен двапати - во 1403 година. и 1537 година. Во близина на Палеокастрица, е еден од византиските замоци - Алгелакастро. Се наоѓа на највисоката точка на Крф.