TA Turist BitolaTA Turist Bitola
Заборавена лозинка?

Петрич

Петрич се наоѓа во југозападна Бугарија. Градот датира од V и VI век од нашата ера. под името Петра, во областа Рупите. Подоцна Петра го освоиле Римјаните, но римската населба постоела до VI век п.н.е., кога Словените ја освоиле. Во 13-14 век Петрич бил бугарска тврдина. 7 км. од градот се Рупите, каде е храм на Св. Петка Бугарска - храм на Баба Ванга. Познатата пророчица баба Ванга изјави дека ова место е исполнето со одредена енергија. Софија - Петрич - 177 км. Пловдив - Петрич - 324 км. Варна - Петрич - 621 км.