TA Turist BitolaTA Turist Bitola
Заборавена лозинка?

Прага

Кралскиот дворец – Храдчани Кралскиот дворец во кој денес се сместени седиштето на чешкиот претседател, се наоѓа на врвот на ридот Храдчани. Со векови таа се обновува и проширува, што ја прави архитектурата на палатата исклучително разновидна. Зградата претрпува 4 реконструкции, а сегашниот изглед е благодарение на Хабсбурговците и најмногу на Марија Терезија (1740-1780). Денес тоа е еден од најголемите антички замоци во светот и зафаќа површина од 7,28 хектари. Просториите во него, заземаат рекордни 260 000 м2. Собите и салите се соединети со долги ходници кои водат кон мноштвото цркви, кон манастирот, кон кралските палати, кули и дворови, лоцирани во комплексот на ридот. Уметничката галерија Прашки Храд Уметничката галерија е сместена во поранешните штала на палатата. Во неговото јадро е збирката на австрискиот император Рудолф II од крајот на XVI век, која беше збогатена во следните векови. Денес се изложени дела на италијански, германски, холандски и фламански занаетчии. Посетителите можат да видат платна од Титјан, Веронезе, Тинторетто, Гвидо Рени, Рубенс, Ханс фон Аахен, како и чешки барокни мајстори како Питер Брандл. Дворецот Шернберг Палатата Шернберг е дворец изграден по наредба на грофот Вацлав Војтила и неговата сопруга Клара. Планот за изградба е на Доменико Мартинели од крајот на XVII век. Во 1811 година се работи за неговата трансформација во изложбена зграда, кои продолжуваат до 1819 година Неколку пати дворецот менува сопственици, додека во 1946 година Националната галерија не започнува да го реновира. Музејот поседува збирки од античко грчка, римска и египетска уметност, грчки, венецијански и руски икони, како и дела на европски уметници од периодот на ренесансата и барокот - Ел Греко, Питер Бројгел, Рубенс, Рембрант, Ван Дајк, Тинторето, Гвидо Рени.... Национален музеј Националниот музеј се наоѓа на еден од главните плоштади во Прага - "Вацлавске Намести". Неговата нео-ренесансна стилска зграда е дело на архитект Јозеф Шулц и била завршена во 19 век како симбол на чешката преродба. Во денешно време, Националниот музеј има повеќе од 14 милиони експонати од природна историја, археологија, етнологија, нумизматика и библиотеки. Музејот на Алфонс Муха Музејот на Алфонс Мува се наоѓа во историскиот центар на градот, на улицата "Панска" бр 7 и е сместен во барокниот дворец Кауниц, посветен на светски познатиот чешки занаетчиски уметник. Меѓу експонатите има слики, графики, постери и скулптури, како и вредни предмети поврзани со животот на Муха. Музејот на Бедрих Сметана Музејот се наоѓа во стариот град, веднаш до Карловиот мост. Изграден е во 1936 г. во елегантна нео-ренесансна зграда, поранешна зграда на водовод од 1880-тите. Се чува колекција на оригинални партитури, портрети, писма и некои лични работи на композиторот. Музејот на Антонин Дворжак Музејот е сместен од 1932 г. во вила Америка, прекрасен барокен дворец од XVIII век, и го представува животот и творештвото на чешкиот композитор. Музејските изложеност вклучува уникатна колекција на ракописи и личната преписка на Дворжак, негови лични предмети и музички инструменти, документи за неговиот живот и дело. Музејот на Кафка Музејот се наоѓа во стариот дел на Прага, во родната куќа ба Кафка. Постојаната изложба ги опфаќа сите неговите дела, разни фотографии, ракописи, дневници, преписки итн. Современите мултимедија, 3-Д слики и посебна музичка позадина создаваат автентична атмосфера на неговите дела. Катедралата Свети Вит, Вацлав и Војтех Катедралата е сместена на врвот на ридот Храдчани, кој од IХ век се оформува како историско-политички и културен центар на Прага. Таа е типичен пример за готска архитектура, иако во неа можат да се најдат и елементи од барок и неоготика. Причината за ова е најдолгиот период во кој се гради - од 1344 до 1929 г. Поводот за конечното завршување е одбележувањето на годишнината од владеењето на кралот светец Вацлав I (924-929), кој се смета за заштитник на Чешка, во чие управување христијанството беше прифатена како официјална религија. Црквата импресионира со својата големина. Многу од кралевите на се закопани овде. Значајни се прозорците од витражи - ремек-дела на Алфонс Муча, прикажувајќи сцени од животот на Св. Свети Кирил и Методиј и други. Архиепископска палата Архитектонски бисер на плоштадот Храдчани е во типичните стилови на барок и рококо. Тука е сместена резиденцијата на Архиепископот. Саат кулата Орлој Саат кулата Орлој е еден од симболите на градот. Се наоѓа на плоштадот на една од најпрестижните населби во Прага – Старе место. Кулата била изградена на самиот почеток на 15 век и била обновена многупати во текот на годините. Три се нејзините главни компоненти - астрономски часовник покажува движењето на сонцето, планетите и хороскопски знаци; 12-месечен календар и познатиот средновековен часовник наречен "Прошетка на апостолите". Тој е поставен тука во далечната 1410 година и на секој час оттогаш фигурите на различни апостоли оживуваат и поминуваат една по друга по звуците на тивка музика. Тинска катедрала Тинската катедрала е монументална градба на плоштадот "Староместенски намести". Двете камбанарии од по 80 метри на катедралата завршуваат со остри кули. Изградбата започнува во 1360 година на местото на некогашна романски градба во која престојувале трговци од Тин, од каде доаѓа и името на катедралата. Прашина брана Во превод "Барутната кула" е изграден во 1475 како еден од 17 влезови во Старе место. Во минатото, тоа беше складиште за барут, а денес на врвот е изложба со богата историја. За да ја видите изложбата треба да се искачат 168 скали, Еврејската населба "Јосиф" Еврејскиот кварт " Јосиф" - уште во почетокот на средниот век во Прага се населила голема еврејска заедница. Првично еврејскиот кварт се наоѓал во близина на Прашкиот замок, но во XII век се протега преку реката. Населбата го носи името на царот Јозеф II, синот на Марија Терезија, бидејќи за време на неговото управување законите со кои се ограничуваат активностите на Евреите, се ублажени. Денес во него се наоѓаат Старо-новата синагога (најстарата функционална синагога во Европа), часовникот чии стрелки се движат во спротивна насока, за да го покажат начинот на пишување на Евреите од десно кон лево, во неа се изложени најинтересните од уметничка гледна точка експонати од музејот на Евреите, меѓу кои сребрени предмети, ракописи....

Сортирајте ги резултатите по:

Прага ✈️ 09/03/2023 - 12/03/2023

по лице€429.00
 • Авион
 • 3 ноќевања со појадок
 • Разглед на Прага
 • Факултативно Карлови Вари

Прага 🚌 28/12/2022 - 02/01/2023

по лице€209.00
 • Автобуски превоз
 • 3 ноќевања со појадок
 • Факултативно Прага
 • Факултативно Дрезден

Прага-Виена 🚌 08/03/2023 - 12/03/2023

по лице€139.00
 • Автобус
 • 2 ноќевања со појадок
 • Разглед на Прага
 • Факултативно Карлови Вари