TA Turist BitolaTA Turist Bitola
Заборавена лозинка?

Сараево

Сараево е главен град и најголем град во Босна и Херцеговина. Населението на градот е 304 614 жители (според податоците од 2008г.), Сараево е познато по своите различни религии - исламот, православието, католицизмот и јудаизмот. За љубителите на знаменитости постои прилично голема листа: музејот на Сараево, музејот на современа уметност, националниот музеј, музејот за литература и театарска уметност, националниот театар, градската библиотека, арт галеријат и Босанскиот институт. Интересен факт за Сараево е дека градот претрпел најмногу - најдолгата опсада во модерната воена историја за време на Босанската војна.
Сараево исто така е домаќин на фестивали. Сараевски филмски фестивал основана во 1995 година. станува голем филмски фестивал за Балканот. Зимскиот фестивал во Сараево се одржува од 1984/1985 година секоја зима. Сараевскиот џез фестивал се одржува секоја година на првата недела од ноември. Најмногу - најголемиот од сите фестивали е "ноќите на Башчаршија" - се организира секоја година од 1-ви до 31-ви јули. Вклучува настапи на класична музика, рок музика, народна музика, театар, опера, балет. Исто така, постојат различни изложби на книги, филмови и повеќе. Сето ова треба да ги прикаже различните аспекти на националната култура.

Сортирајте ги резултатите по:

Сарајево 🚌 30/12/2022 - 02/01/2023

по лице€112.00
  • Автобуски превоз
  • 2 ноќевања со појадок
  • Разглед на Сарајево
  • Факултативно Мостар...