TA Turist BitolaTA Turist Bitola
Заборавена лозинка?

Сеул

Главен град и административен центар на Јужна Кореа, сместен во северозападниот дел на државата. Со население од околу 10 милиони жители. Сеул е еден од најстарите градови во Кореја. Дел од архитектурата на градот е зачуван, кој датира од 14 век. Династијата Горјео ја изградила палатата во Сеул која била наименувана “Јужна престолнина“. Сеул е разделен од широката близу километар река Хани. Градот е изграден околу Јужната планина. Во моментот, градот е преоптоварен и нема место каде да се шири. Сеул е нов град. Во време на Корејската војна градот бил скоро цел разрушен и економски и инфраструктурно. Но агресивната економска политика во шеесетите години помогнале градот одново да биде изграден и тоа многу брзо.