TA Turist BitolaTA Turist Bitola
Заборавена лозинка?

с.Бања

 
Селото Бања се наоѓа во планински регион на 801 м надморска височина во центарот на долината Разлог помеѓу три планини - Пирин, Рила и Родопи.
На 5 км од Банско и Разлог, и околу 150 км од Софија и Пловдив.
Во селото има турска бања, наречена Муртина бања, од XVII век и друга турска бања наречена Римска бања.
Месноста Трестеник се наоѓа на периферијата на селото.
Постојат минерални извори и богата вегетација.
Трестеник е популарно место за излети во шумата.
               
     
 

Тениски терен во хотел Римска бања

 
Секоја година во првата недела од јули се одржува традиционален саем наречен "Празник на моето село".
Ги спојува жителите на селото кои живеат и работат од различни делови на Бугарија.
Фолклорни групи од земјата и странство учествуваат на фестивалот.
Другите традиционални настани се големите верски празници Божиќ и Велигден.
На вториот ден од Христовото Воскресение во областа на Крушата надвор од селото се одржува собрание.
Населението се движи до местото со коњи и магариња.
Во попладневните часови се одржуваат коњски трки и трки.
Постои Етнографско-историски музеј во селото.
   
 
Ви предлагаме посета на ноќен клуб, дискотека во Банско (на 5 км)

Сортирајте ги резултатите по:

Hot Springs Spa 4* 🚕
село Бања БУГАРИЈА

1 Оцени

  • Базени надворешни и внатрешни
  • Парни бањи
  • Ледена фонтана

цена од€50.00 ИЗБЕРЕТЕ

Rimska Banja 4* 🚕
село Бања БУГАРИЈА

0 Оцени

  • 2 внатрешни базени
  • Римска бања
  • Јапонска бања

цена од€47.00 ИЗБЕРЕТЕ

Therme Grand 5*🚕
село Бања БУГАРИЈА

0 Оцени

  • Внатрешен базен
  • Надворешни базени
  • Голем СПА центар

цена од€133.00 ИЗБЕРЕТЕ