TA Turist BitolaTA Turist Bitola
Заборавена лозинка?

Тирана

Тирана — главниот град на Република Албанија. Се наоѓа во централниот дел од земјата, на реката Ишми. Основан во 1614 г. од Сулејман-паша, а главен град на Албанија е од 1920 г. Според прелиминарните податоци од пописот од 2011 г, во градот живееле 421,286 жители. Муслиманите сочинуваат 55.9% од населението, христијаните и атеистите заедно сочинуваат 44.1% од населението. Тирана е културен и индустриски центар на Албанија. Интересни знаменитости на градот се: плоштадот Скендербг, Операта,  Џамијата Етем беј; Националната библиотека; Часовникова кула симбол на градот, остатоците на Јустинијановата тврдина, културниот центар, поранешниот музеј на Енвер Хоџа, националниот историски музеј....

Сортирајте ги резултатите по:

по лице€28.00
  • сопствен превоз
  • хотелско сместување
  • број на ноќи по избор
  • дата на патување по избор