TA Turist BitolaTA Turist Bitola
Заборавена лозинка?

Ханој

  Ханој е главниот град на Виетнам и втор најголем град во државата со околу 6.5 милиони жители. Од 1010 до 1802 година Ханој бил главен центар на Виетнам и како главен град бил прогласен од страна на Нгујенската династија. Подоцна, за време на колонијалниот период, Ханој бил главен град на Француска Индокина од 1902 до 1954 година. Од 1954 до 1976 година, Ханој бил главен град на Северен Виетнам.. Градот се наоѓа на десната страна од Црвената река и 1760 км северно од Хо Ши Мин. Во октомври 2010 година, градот прослави 1000 години од основањето.