TA Turist BitolaTA Turist Bitola
Заборавена лозинка?

Чешка

Главен град: Прага Официјален јазик: чешки Население: 10 562 214 Површина: 78 866km2 Валута: Чешка Круна (CZK) Временска зона: GMT + 1 Чешката Република е континентална земја без приморски пристап. Се наоѓа во Централна Европа и таа се смета за географскиот центар на Европа. Се граничи со: Австрија на југ, Словачка на југоисток, Полска на север и североисток и Германија на запад. Население: според пописот од 2011 година. 94,24% од населението на земјата се Чеси, 1,89% Словаци, 0,51% Полјаци и 0,38% Гермаци. Според податоци од 2008 година, број на жители во позначајните градови: Прага – (1 233 211) Брно (366 680), Острава (309 098), Плзен (163 392) и Оломуц (100 168)