TA Turist BitolaTA Turist Bitola
Заборавена лозинка?

Ситонија

Ситонија е средниот ракав (вториот) на полуостровот Халкидики. Полуостров Касандра е на запад, а на исток е полуостров Атос (Света Гора). Заливите што го опкружуваат полуостровот се заливот Синг и Торонскиот на исток. Планините Итмос и Драгунтелис се во центарот на Ситонија. Меѓу многуте места што можете да ги посетите, се наоѓаат античкиот град, замокот и црквата на Агиос Атанасиос во Торони, ветерниците во Сикија и црквата од 16 век во Никити. Порто Куфо е најбезбедното природно пристаниште во Грција, што е одлично место за риболов. На југ од пристаништето е Картија - најјужниот дел, со прилично изолирани плажи. Познати плажи се: Азапико, Тристиника, Коракас, Маратиас, Каламици и Кариарци. Во средината на Ситонија во близина на Неос Мармарас е познатото одморалиште Порто Карас. На полуостровот има многу мали рибарски села, живописните пристаништа и речиси напуштените плажи, како и бројни кампови.